Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Moskva, 16. april, 2020.
Moskva, 16. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pogledajte i preuzmite infografiku: Broj testiranih na korona virus u državama Balkana

Pregled tekstova i vijesti za 16. april, 2020.:

Najteže pogođeni italijanski region Lombardija traži od Vlade odobrenje da pokrene proizvodnju 4. maja, kada bi trebalo da prestanu da važe mere opšteg karantina u Italiji.

Broj inficiranih je od ponedeljka porastao za 1.167, a najveći broj njih je povezan sa pretrpanim spavaonicama u kojima su radnici iz Bangladeša, Indije i ostalih siromašnijih azijskih zemalja.

Studija među davaocima krvi u Holandiji pokazala je da njih oko tri odsto ima antitijela protiv novog virusa korona, saopštio je 16. aprila šef Nacionalnog instituta za zdravlje Jap van Disel tokom parlamentarne debate.

Govoreci o globalnim ekonomskim aspektima pandemije, Đukanović je naglasio da iskustva upućuju da se bez saradnje i bez multilateralnih organizacija u svijetu ne mogu rješavati globalni problemi. Dodao je da će i EU kroz reforme revitalizovati svoje osnovne postulate.

Ulične pijace Vuhana ponovo su otvorene, uprkos pozivima iz inostranstva da budu zatvorene četiri meseca od pojave korona virusa u tom kineskom gradu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da je sigurna i efikasna vakcina protiv korona virusa jedino sredstvo koje bi svet vratio u "normalno stanje" i izrazio nadu da do kraja godine ona bude na raspolaganju.

XS
SM
MD
LG