Dostupni linkovi

Lombardija traži "otvaranje", Vlada Italije odbacuje


Policijski automobil patrolira "zatvorenim" Milanom ispred zgrade regionalne vlade na kojoj je ispisano "ostanite kod kuća"
Policijski automobil patrolira "zatvorenim" Milanom ispred zgrade regionalne vlade na kojoj je ispisano "ostanite kod kuća"

Najteže pogođeni italijanski region Lombardija traži od Vlade odobrenje da pokrene proizvodnju 4. maja, kada bi trebalo da prestanu da važe mere opšteg karantina u Italiji.

Plan podrazumeva distancu između radnika od jednog metra, obaveznu upotrebu zaštitnih maski, rad na daljinu gde je to moguće i testiranje krvi na antitela.

Testiranje bi, u tom regionu, trebalo da počne 21. aprila kako bi se dobila jasnija slika o tome gde je virus još uvek aktivan.

Regionalni zvaničnici razmatraju mogućnost da kompanije prilagode radno vreme kako bi se izbegle gužve u javnom prevozu.

Zamenik italijanskog ministra za ekonomski razvoj Stefan Bufanji nazvao je plan preuranjenim.

"Zahtev Lombardije je greška", rekao je Bufanji i dodao da nije jasno na osnovu kojih podataka Lombardija želi da se otvori.

Lombardija je podnela veliki teret virusa, sa više od polovine smrtnih slučajeva u Italiji i trećinom od ukupnog broja zaraženih.

Milano koji je finansijski i privredni centar Italije i dalje beleži porast obolelih od korona virusa na dnevnom nivou.

Italija je najpogođenija zemlja u Evropi, sa više od 165 hiljada potvrđenih slučajeva i više od 21 hiljadom preminulih.

XS
SM
MD
LG