Dostupni linkovi

U Vuhanu otvorene ulične pijace


Ulični prodavci kozica na jednoj od pijaca u Vuhanu, 15. april 2020.
Ulični prodavci kozica na jednoj od pijaca u Vuhanu, 15. april 2020.

Ulične pijace Vuhana ponovo su otvorene, uprkos pozivima iz inostranstva da budu zatvorene četiri meseca od pojave korona virusa u tom kineskom gradu, piše agencija Frans pres (AFP).

Vuhan sa 11 miliona stanovnika bio je zbog pandemije korona virusa, koja s eiz tog grada proširila dalje na ceo svet, blokiran od 23. januara do 8. aprila.

Stručnjaci ocenjuju da se novi korona virusa pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci Vuhana, gde su se prodavale žive egzotične životinje. Virus životinjskog porekla je verovatno mutirao i prešao na čoveka.

Pijaca Huanan u Vuhanu gde se pojavio virus zatvorena je od 1. januara. Ta pijaca je sada ograđena.

U Vuhanu gde i dalje vlada zabrinutost nedelju dana posle ukidanja blokade, postavljeni su plakati na kojima piše da je zabranjena prodaja divljih životinja čak i žive živine. U gradu su takođe postavljeni zvučnici iz kojih se emituju poruke da je Kina pobedila korona virus.

Prodavac ribe na jednoj od otvorenih pijaca u Vuhanu, 15. april 2020.
Prodavac ribe na jednoj od otvorenih pijaca u Vuhanu, 15. april 2020.

Dopisnici Frans pres rekli su da su na tri pijace u Vuhanu videli da se i dalje prodaju žive životinje i to pretežno kornjače, žabe, riba, morski plodovi, ali i živina i kopneni sisari.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala države da zabrane prodaju divljih životinja, ali ne zagovara zatvaranje pijaca.

Mnogi trgovci su Frans presu rekli da nisu nikada prodavali divlje životinje, ali su neki ipak priznali da su morali da odustane od prodaje nekih vrsta žaba i kornjača zbog uvedenih strožih mera.

U Kini su zaključno sa 15. aprilom registrovane 83.402 osobe pozitivne na korona virus, a broj preminulih je preko tri hiljade.

U svetu je broj registrovanih pozitivnih slučajeva premašio dva miliona, dok je broj preminulih preko 137 hiljada.

XS
SM
MD
LG