Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Znak upozorenja ispred novootvorenog odjeljenja za tretman pacijenata sa COVID-19, Moskva, Rusija, 3. april, 2020.
Znak upozorenja ispred novootvorenog odjeljenja za tretman pacijenata sa COVID-19, Moskva, Rusija, 3. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 3. april, 2020.:

Na vojni aerodrom u beogradskom naselju Batajnica, oko 14 časova i 40 minuta je sleteo avion „Iljušin“ kojim je, kako je saopštila Vlada Srbije, iz Ruske Federacije stigla pomoć u vidu medicinske opreme, respiratora, medikamenata i drugih sredstava, kao i osam lekara i drugog osoblja uključujući radnike specijalizovane za dezinfikovanje objekata.

"U bolnici je danas zabeležen smrtni slučaj koji ima veze sa korona virusom. Reč je o pacijentu koji je preminuo od drugih zdravstvenih tegoba, ali kod koga je potvrđeno prisustvo korona virusa", rekla je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, koja je i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije.

Riječ je o pripadnicima Oružanih snaga u čijim porodicama je ranije potvrđen virus.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) u saopštenju za javnost navodi da će biti uveden moratorij ili neka druga olakšica na otplatu kredita svim građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH, zbog epidemije korona virusom.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela naveli su da u porodici inficiranog ima 10-ro djece, koja su se družila s drugom djecom.

Grupa od 63 studenta iz Bosne i Hercegovine, rano jutros doputovala je autobusima iz Njemačke u Tuzlu, nakon čega su smješteni u karantin koji je pripremljen u hotelu Tuzla. U ovm hotelu, na prijedlog Kantonalne vlade, osiguran je njihov smještaj na posljednja tri sprata gdje će provesti narednih 28 dana, pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

„Globalna zdravstvena kriza izazvana korona virusom, zahteva efikasne mere u cilju zaštite zdravlja i života ljudi, a to uključuje i borbu protiv dezinformisanja koje može da izazove paniku i socijalne nemire“, navela je komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunja Mijatović u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je kasno sinoć rezoluciju o borbi protiv korona virusa u kojoj se apeluje na "međunarodnu saradnju" i "multilateralizam". To je prvi tekst koji je usvojila Generalna skupština UN otkako je proglašena pandemija.

U SAD je u poslednja 24 sata od korona virusa umrlo 1.169 osoba, saopštio je američki Univerzitet Džons Hopkins i dodao je to dosad najveći broj mrtvih za jedan dan u jednoj zemlji od izbijanja epidemije. Ukupno je od korona virusa u SAD umrlo 5.926 osoba.

XS
SM
MD
LG