Dostupni linkovi

U Beograd sleteo avion sa medicinskom opremom i lekarima iz Rusije


Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, na aerodromu u Beogradu dočekuju pošiljku iz Rusije. 3. april 2020.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, na aerodromu u Beogradu dočekuju pošiljku iz Rusije. 3. april 2020.

Na vojni aerodrom u beogradskom naselju Batajnica, oko 14 časova i 40 minuta je sleteo avion „Iljušin“ kojim je, kako je saopštila Vlada Srbije, iz Ruske Federacije stigla pomoć u vidu medicinske opreme, respiratora, medikamenata i drugih sredstava, kao i osam lekara i drugog osoblja uključujući radnike specijalizovane za dezinfikovanje objekata.

Avion su dočekali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je u pitanju neophodna pomoć, a da je stigla u najtežem danu, u trenutku "kada smo ušli u petu nedelju borbe i kada se ulazi u dve zaista teške nedelje".

"Dolazi i u danu sa najviše preminulih i najviše zaraženih do sada", istakla je Brnabić.

Prema poslednjim podacima, objavljenim u 15 časova, u Srbiji je, u poslednja 24 časa preminulo osmro ljudi, dok je registrovano 305 novozaraženih korona virusom.

„To što ste se tako brzo odazvali“, rekla je Ana Brnabić predstavnicima Rusije, „zaista znači mnogo“. Na sajtu Vlade Srbije je prethodno navedeno da pomoć dolazi nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u četvrtak, 02. aprila.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko

Brnabić je i ovom prilikom apelovala na građane da budu disciplinovani i da se pridržavaju mera i preporuka Vlade Srbije i Kriznog štaba.

"Nemojte da ste licemeri i da tapšete lekarima svako veče u 20 časova, ako ne poštujete mere, ako izlazite napolje i ako imate više kontakata nego što može... Ti lekari će onda zbog vas i zbog vaše nediscipline imati smene od 18 časova ili će se zaraziti. Budimo fer, budimo iskreni", rekla je Brnabić istakavši da nema dovoljno ni repsiratora ni lekara ako pojedinci nisu dovoljno disciplinovani i solidarni.


Ruski ambasador Bocan Harčenko rekao je da je pomoć došla po nalogu predsednika Putina, a da ju je organizovalo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. On je rekao i da pomoć koja je upućena nije ništa vanredno, već da je rezultat redovnih odnosa Rusije i Srbije.

On je rekao da, uz medicinsku opremu koja je dopremljena, želi da posebno da izdvoji ljude koji su došli, a za koje je rekao da su "najbolji stručnjaci i vrhunski profesionalci".

"U trenutku kada celo čovečanstvo proživljava teške trenutke ima trenutaka kao što je ovaj kada imamo osećanje sreće i nade. Ovo nije nešto što nije viđeno u našim dosadašnjim odnosima i potvrđuje naše stvarno prijateljstvo. Rusija će doprineti u borbi u suzbijanju epidemije korona virusa, ali je ljudski faktor najbitniji jer su vrhunski stručnjaci spremni da pomognu, bez obzira na lični rizik. Siguran sam da ova pomoć stiže na vreme i da će doneti rezultate", rekao je Bocan Harčenko.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekao je da će pomoć koja je stigla iz Rusije "mnogo značiti", a da njen dolazak Srbiji pokazuje i da "nije sama". "Da je ruski narod uz nas“, rekao je Vulin.

„U trenutku u kome čitav svet očekuje pomoć od Rusije, Rusija je izabrala da pomogne Srbiji, da odvoji od svojih građana. Srbija nikada ne zaboravlja dobro“, rekao je Vulin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na pomoći koju je Rusija poslala Srbiji za borbu protiv korona virusa. Vučić je na svom Instagram profilu objavio fotografiju ruskog aviona koji sleće na vojni aerodrom u Batajnici uz poruku zahvalnosti.

"Na vojni aerodrom u Batajnici sleteo je prvi od 11 aviona kojim Ruska Federacija šalje pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa. Veliko hvala predsedniku Putinu i bratskom ruskom narodu", napisao je Vučić.

MOD Rusije: Dolazi ukupno 11 aviona

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je, kako je prenela agencija Rojters, saopštilo da će Rusija u Srbiju poslati ukupno 11 aviona koji će doneti medicinsku opremu za pomoć u borbi protiv korona virusa.

To je potvrdio i direktor kompanije Ruske državne železnice International u Srbiji, Mansurbek Sultanov, koji je rekao da iz Rusije dolazi i ukupno 86 virusologa.

„Sada se između ministarstava usaglašava da stigne 11 aviona iz Rusije sa humanitarnom pomoći i 86 virusologa", rekao je Sultanov novinarima nakon završetka probijanja desne tunelske cevi na brzoj pruzi Stara Pazova - Novi Sad.

Ukupno se očekuje 11 aviona iz Rusije
Ukupno se očekuje 11 aviona iz Rusije

U petak bi, do kraja dana, trebalo da slete još četiri ruska aviona, a u subotu je predviđeno da sleti još šest.

Sličnu pomoć Rusija je ranije poslala i Italiji u koju je sletelo 15 ruskih aviona sa humanitarnom pomoći i specijalistima.

XS
SM
MD
LG