Dostupni linkovi

Iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu se vratili studenti iz Tuzle


Studenti smješteni u karantinu u Tuzli (ilustrativna fotografija)
Studenti smješteni u karantinu u Tuzli (ilustrativna fotografija)

Grupa od 63 studenta iz Bosne i Hercegovine, rano jutros doputovala je autobusima iz Njemačke u Tuzlu, nakon čega su smješteni u karantin koji je pripremljen u hotelu Tuzla. U ovm hotelu, na prijedlog Kantonalne vlade, osiguran je njihov smještaj na posljednja tri sprata gdje će provesti narednih 28 dana, pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.


Kako je za RSE izjavio Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, radi se o studentima s Tuzlanskog Univerziteta koji su u Njemačkoj bili na radu putem studentskih organizacija. Nekoliko sudenata, s boravištem na području Republike Srpske, već s graničnog prelaza Bosanska Gradiška, upućeno je prema svojim mjestima stanovanja, rekao je Jovanović.

"Svi studenti su dobro i zdravo, kontrolisani su i na granici sa Slovenijom, kao i na ulazu u tuzlanski hotel i nemaju simptome zaraze korona virusom", rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Bh. studenti su, zbog sitacije izazvane širenjem korona virusa, ostali bez osnovnih uslova za ostanak u toj zemlji a zbog prekida saobraćaja bili su spriječeni vratiti se svojim kućama. Njima je u povratku u Bosnu i Hercegovinu veliku pomoć pružio Generalni konzulat BiH u Štutgartu.

Kako je objasnio Zoran Jovanović, karantin podrazumijeva 28 dana boravka u izolovanom prostoru pri čemu će studenti imati obezbijeđenu hranu, zdravstveni nadzor medicinskih radnika Doma zdravlja Tuzla, a pomoć će im pružatii volonteri Crvenog krsta /križa.

XS
SM
MD
LG