Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Policajac upravlja dronom koji mjeri tjelesnu temperaturu, Bogota, Kolumbija, 20. maj, 2020.
Policajac upravlja dronom koji mjeri tjelesnu temperaturu, Bogota, Kolumbija, 20. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pogledajte i preuzmite infografiku: Testiranje i putovanja na Balkanu

Pregled tekstova i vijesti za 22. maj, 2020.:

Smjena direkora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i stavljanje te organizacije pod nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, neke su od preporuka koje je danas saopštila Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) povodom afere "Respiratori".

Zadovoljan sam time što se sve više saveznih država otvara i ponovo pokreće poslove, rekao je američki predsednik Donald Tramp. "Ako bude drugog talasa, nećemo zatvarati zemlju", rekao je Tramp radnicima fabrike za proizvodnu delova za Ford u Rosonvilu, koju je danas posetio, uz prisustvo prvog čoveka te kompanije Bila Forda.

U posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), Univerzitetskom kliničkom centru RS i Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini, izvršeno je testiranje 617 laboratorijskih uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 19 osoba u tom entitetu, saopšteno je u petak, 22. maja iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Policija u Srbiji nije u potpunosti primenjivala demokratske standarde rada u vreme vanrednog stanja, koje je u Srbiji bilo na snazi od 15. marta do 6. maja, jedan je od zaključaka analize nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je pozvao sukobljene strane širom sveta na prekid vatre kako bi se svet izborio sa pandemijom korona virusa.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp doneo je odluku o spuštanju zastava na pola koplja u znak sećanja na žrtve korona virusa u SAD. "Zastave na saveznim zgradama i nacionalnim spomenicima biće na pola koplja u naredna tri dana u znak sećanja na Amerikance koje smo izgubili zbog korona virusa", napisao je američki predsednik na Tviteru.

U Grčku neće moći turisti iz zemalja s više slučajeva korona virusa - saopštio je u Atini pomočnik ministra unutrašnjih poslova Nikos Hardaljas. Povodom grčkog plana za pokretanje turizma, objavljenog u sredu, Hardaljas je istakao četiri tačke: od 25. maja biće dozvoljeno jedrenje, 1. juna će biti otvoreni kampovi, kao i hoteli koji rade svih 12 meseci, 15. juna otvoriće se ostali objekti za smeštaj i Međunarodni aerodrom Atine, a 1. jula će biti otvoreni svi ostali aerodromi Grčke.

XS
SM
MD
LG