Dostupni linkovi

RS: Devetnaest novozaraženih korona virusom, ukupno 100 preminulih


U posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), Univerzitetskom kliničkom centru RS i Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini, izvršeno je testiranje 617 laboratorijskih uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 19 osoba u tom entitetu, saopšteno je u petak, 22. maja iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Petnaest osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima. Tri su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama, navedeno je u saopštenju.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.339 slučajeva virusa korona, a ukupan broj preminulih s današnjim danom povećan na 100 osoba.

U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 715 osoba, a testirano ukupno 23.513 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

Komunalna policija više ne kontroliše lica koja dolaze u RS

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS je donijelo Instrukciju o postupanju i načinu rada komunalne policije, kojom je propisano da komunalna policija od 20. maja nije obavezna kontrolisati lica koja imaju važeće rješenje o mjeri kućne izolacije, dobijeno po osnovu ulaska na teritoriju Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

"Dakle, za lica koja su došla na teritoriju Republike Srpske, prije stupanja na snagu ovog zaključka, prestaje primjena mjere kućne izolacije kao i za lica koja ulaze na teritoriju Republike Srpske iz inostranstva", pojašnjavaju iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da će komunalna policija nastaviti vršiti kontrolu lica koja imaju rješenje o kućnoj izolaciji po svim drugim osnovama, odnosno kontrolu lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim i kontrolu lica koja su bila pozitivna na korona virus.

U Federaciji BiH i Republici Srpskoj od srijede su prestale da važe odluke o četrnaestodnevnoj izolaciji za lica koja ulaze u BiH preko graničnih prelaza u oba bosansko-hercegovačka entiteta.

XS
SM
MD
LG