Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Žena sa zaštitnom maskom na kafi u Rimu, 18. maj, 2020.
Žena sa zaštitnom maskom na kafi u Rimu, 18. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 18. maj, 2020.:

Mađarska i Slovenija dogovorile su se o postepenom otvaranju međusobne granice do 1. juna, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. "Oporavak naših ekonomija nije moguć bez nastavka međunarodne saradnje", napisao je ministar Szijjarto na svom Facebook profilu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se dodatno povećao broj zaraženih korona virusom u Vranju, ali da je situacija i dalje pod kontrolom. Brnabićeva je rekla da je reč o lokalnom žarištu, a da je u ovom trenutku situacija na nivou cele Srbije pod kontrolom i da veruje da će i situacija u Vranju biti rešena.

Evropske zemlje nastavljaju ublažavati mjere izolacije koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korona virusa nakon kontinuiranog smanjenja broja novih zaraženih i zabrinutosti zbog razornih efekata pandemije na globalnu ekonomiju.

Granice Bosne i Hercegovine (BiH) će biti otvorene od 1. juna, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Ako dođe do drastičnog povećanja broja obolelih od korona virusa, sigurno je da izbori neće biti prioritet, već zdravlje građana, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na obnovi Kliničkog centra Srbije, komentarišući novinarske navode o povećanju broja zaraženih od korona virusa, kojih je prema zvaničnim podacima 17. maja bilo 114.

U Republici Srpskoj (RS), u posljednja 24 sata, korona virus potvrđen je kod 12 osoba, saopšteno je u ponedjeljak iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro pozdravio je stotine svojih pristalica i pridružio se nekolicini u izvođenju sklekova na skupu podške njegovom predlogu za vraćanje na normalu i otvaranje zemlje u jeku mera uvedenih radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo testirao se na korona virus uživo na televiziji, a izjavio je da svi u Njujorku sa simptomima gripa sada mogu biti testirani. Svi Njujorčani koji imaju simptome gripa ili oni koji se vraćaju na posao sada se mogu testirati, rekao je Kuomo koji je u nedelju testiran uživo u TV programu.

XS
SM
MD
LG