Dostupni linkovi

Evropske države dodatno ublažile restriktivne mjere ove sedmice


Žena sa maskom pije kafu u Rimu

Evropske zemlje nastavljaju ublažavati mjere izolacije koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korona virusa nakon kontinuiranog smanjenja broja novih zaraženih i zabrinutosti zbog razornih efekata pandemije na globalnu ekonomiju.

Broj žrtava u Evropi znatno je opao, međutim postoji strah da bi se mogao pojaviti drugi val zaraženih zbog ublažavanja mjera.

Crkve, historijski spomenici, restorani, barovi i kao veliki broj javnih prostora ponovo su otvoreni širom kontinenta.

Bazilika Svetog Petra u Vatikanu ponovo je otvorena za posjetioce nakon što je zatvorena 10. marta, a mala grupa posjetilaca poštovala je mjere fizičkog distanciranja.

Italija je zabilježila više od 31.750 smrti od COVID-19, postajući jedna od najugroženijih zemalja na svijetu, dok je broj umrlih u jednom danu pao na 145 osoba, što je najniže od 9. marta.

Grčka je ponovno otvorila Akropolj u Atini i sva arheološka nalazišta na otvorenom u zemlji 18. maja nakon dvomjesečnog zatvaranja, a predsjednica Katerina Sakellaropoulou predvodila je ceremoniju u drevnom grčkom kompleksu.

Belgija je ponovo otvorila škole sedam dana nakon što su vlasti odobrile ponovno otvaranje preduzeća.

U svijetu je zabilježeno više od 315.000 smrtnih slučajeva i 4,7 miliona zaraženih korona virusom, ali se vjeruje da su stvarne brojke mnogo veće.

XS
SM
MD
LG