Dostupni linkovi

Brnabić: Sutra sastanak Kriznog štaba, 'kriza nije gotova'


Beograd, ilustracija
Beograd, ilustracija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se dodatno povećao broj zaraženih korona virusom u Vranju, ali da je situacija i dalje pod kontrolom.

Brnabićeva je rekla da je reč o lokalnom žarištu, a da je u ovom trenutku situacija na nivou cele Srbije pod kontrolom i da veruje da će i situacija u Vranju biti rešena.

"Za sutra sam zakazala sastanak Kriznog štaba, da razgovaramo da li je potrebno bilo šta preduzeti. Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali apelujem još jednom na sve – kriza nije gotova. Izašli smo iz najgorih vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske, da pazimo na distancu", rekla je premijerka Srbije.

U Vranju ponovo otvorena kovid bolnica

U Vranju je, zbog povećanja broja novoobolelih, ponovo otvorena bolnica za obolele od COVID-19. Ta bolnica je bila zatvorena krajem aprila ali je tokom vikenda registrovano pedeset dvoje novoobolelih.

Epidemiološka situacija u Vranju je nestabilna jer se naglo povećao broj obolelih od korona virusa. Najveći broj njih je iz fabrike nameštaja koja je zatvorena pre nekoliko dana.

Juče su rađena nova testiranja. Epidemiolog Slađan Stanković je rekao da su uzeti uzorci 130 radnika fabrike nameštaja.

"Prethodno se njih stotinjak ljudi javilo samo radi testiranja. Od 280 poslatih, deset novoobolelih je u fabrici nameštaja koja je žarište epidemije. Dakle ukupan broj je 53", rekao je Stanković.

Ističe da postoji utisak da se lokalizuje žarište epidemijskog procesa u fabrici i da je manji broj obolelih nego prethodnih dana.

"Ono što je najbitnije je da se javljaju oboleli u drugim objektima, kao što su trgovinski objekti, i još nekoliko firmi u Vranju. Imamo pojedinačne slučajeve. Došlo je do kontakta i u naselju Vranjskoj banji", naveo je Stanković.

Napominje da je epidemiološka ekipa stalno na terenu i da se traže novooboleli. Svi članovi porodice radnika iz fabrike nameštaja su testirani i stavljeni u kućnu izolaciju.

Stanković je rekao da za sada samo dve osobe imaju tešku kliničku sliku sa upalom pluća, a ostali imaju blagu kliničku sliku ili asimptomatske oblike bolesti.

Ne sme doći do opuštanja

Epidemiju na jugu Srbije i u celoj zemlji komentarisao je za RTS i epidemiolog Branislav Tiodorović.

Rekao je da je situacija nesigurna jer je još uvek prisutna lokalna transmisija virusa, ali da se broj umrlih smanjuje.

Poručuje da bi situacije u Leskovcu i Vranju trebalo da opomenu celu Srbiju i sve radne organizacije i proizvodne pogone. Naglašava da je potrebno sprovođenje svih preventivnih mera i da ne sme doći do opuštanja.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su u 17. maja registrovana 53 zaražena u Vranju. Napominje da je od 260 testiranih u Leskovcu osam zaraženo, da je slična situacija i u Nišu, a da je u Beogradu 11 osoba zaraženo od 800 testiranih.

Vučić je naglasio da je situacija pod kontrolom sve dok je broj novootkrivenih u odnosu na broj testiranih manji od dva odsto i ističe da bi, da nije bilo Vranja, taj broj bio značajnije ispod dva odsto.

XS
SM
MD
LG