Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Istanbulski aerodrom, Turska, maj, 2020.
Istanbulski aerodrom, Turska, maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 14. maj, 2020.:

Evropska unija ponovila je danas da bilo koja vakcina protiv korona vriusa mora biti dostupna svima i po fer uslovima. “Vakcina će biti svetsko javno dobro i pristup njoj mora biti jednak i univerzalan”, rekao je potparol Evropske komisije Štefan de Keršmaker.

Evropska unija (EU) nadgleda ukidanja vanrednih mera u Evropi donetih kao vid sprečavanja širenja zaraze korona virusa, a posebno je zabrinuta zbog mera uvedenih u Mađarskoj.

Od jutros (14. maj) u Podgorici zvanično nema "aktivnih" slučajeva infekcije novim korona virusom dok je u cijeloj Crnoj Gori još šest aktivnih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Zbog pandemije je "mala verovatnoća da će hiljade predstavnika država iz celog sveta biti u mogućnosti da se okupe u Njujorku" na početku Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u septembru, izjavio je generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš.

Italijanska vlada odlučila je 13. maja da privremeno regulira ilegalne strane radnike koji "rade na crno" u poljoprivredi i kao pomoć u kući, da bi im garantirala zdravstvenu zaštitu tokom pandemije.

Mađarska policija uhapsila je nekoliko građana čiju je kritiku postupanja vlasti tokom pandemije ocenila kao "alarmantnu". Hapšenje je omogućeno izmenom jednog zakona koju je uveo premijer Viktor Orban u okviru politike suzbijanja pandemije, navela je opozicija 13. maja.

Korona virus "možda nikad neće nestati", upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO). Govoreći na pres-konferenciji 14. maja, direktor WHO-a Mike Ryan upozorio je da ne treba predviđati kada će virus nestati.

XS
SM
MD
LG