Dostupni linkovi

Za EU vakcina javno dobro, javne ličnosti traže jednak pristup za sve


Bočice sa etiketom "vakcina protiv COVID-19", ilustrativna fotografija
Bočice sa etiketom "vakcina protiv COVID-19", ilustrativna fotografija

Evropska unija ponovila je danas da bilo koja vakcina protiv korona vriusa mora biti dostupna svima i po fer uslovima.

“Vakcina će biti svetsko javno dobro i pristup njoj mora biti jednak i univerzalan”, rekao je potparol Evropske komisije Štefan de Keršmaker (Stefan de Keersmaecker).

BLOG UŽIVO o korona virusu

Reakcija EU došla je nakon što je francuska farmaceutska kompanija Sanofi objavila da prve isporuke eventualne vakcine rezerviše za SAD.

Izvršni direktor kompanije Sanofi Pol Hadson (Paul Hudson) izazvao je bes javnosti nakon što je objavio da će SAD prve imati pristup vakcini jer je Vašington toj kompaniji obezebdio sredstva za istraživanje.

Francuska državna sekretarka za ekonomiju Anjes Panije-Rinašer izjavila je danas da je "neprihvatljivo da postoji privilegovan pristup nekoj zemlji pod izgovorom koji bi bio novčane prirode".

"Šef firme 'Sanofi Frans' mi je potvrdio da će vakcina biti dostupna svim zemljama i stoga naravno Francuzima, tim pre što ima kapacitete za proizvodnju u Francuskoj", rekla je Panije-Rinašer.​

Međutim, iz te kompanije danas su saopštili da uveravaju javnost da će njihova vakcina biti spremna i dostupna svima zemljama.

"Uvek smo bili posvećeni u ovim okolnostima bez presedana da učinimo vakcinu dostupnu svima", stoji u saopštenju te kompanije, a prenosi AP.

Sanofi poziva Evropsku uniju da preduzme slične mere da bi ubrzala razvoj vakcine i pristup stanovništva.

"Imamo vrlo konstruktivan razgovor sa institucijama EU i francuskom i nemačkom vladom",navodi se u saopštenju.​

Evropska unija je ovog meseca organizovala međunarodnu donatorsku konferenciju kako bi prikupila sredstva za finansiranje istraživanja koja za cilj imaju pronalaz vakcine protiv COVID-19.

Tom prilikom je prikupljeno oko osam milijardi dolara, a Vašington nije želeo da učestvuje.

"Virus je globalni problem i moramo da radimo zajedno. Nama je to jako važno”, naveo je Keršmaker.

Evropska medicinska agencija saopštila je danas da bi, prema optimistićnom scenariju, vakcina mogla da bude spremna u ovo vreme naredne godine.

Apel javnih ličnosti

Više od 140 ličnosti, uključujući južnoafričkog predsednik Sirila Ramafozu i pakistanskog premijera Imrana Kana, zatražilo je da buduća vakcina i tretmani protiv korona virusa budu "besplatno obezbeđeni svima”.

U otvorenom pismu, koje je danas objavljeno na internetu, a koje su potpisali brojni stručnjaci i bivši politički lideri, kao i organizacije, ističe se da je otkriće vakcine "najbolja nada za zaustavljanje ove bolne svetske pandemije”.

"Kada bude razvijena sigurna i efikasna vakcina, treba da bude brzo proizvedena u velikom obimu i stavljena na raspolaganje svima, u svim zemljama. Isto se odnosi na sve tretmane, dijagnostiku i druge tehnologije protiv korona virusa”, navodi se u apelu uoči video sastanka ministara zdravlja na godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije, koja će se održati sledeće nedelje.

Oni su takodje predložili da se sklopi "globalni sporazum o vakcinama, dijagnostici i tretmanima protiv korona virusa" pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije.

"Nije trenutak za favorizovanje interesa najbogatijih kompanija i vlada na uštrb
univerzalne potrebe za spasavanjem života ili prepuštanju ovog važnog i moralnog zadatka silama tržišta", piše u pismu i ukazuje da se "zdravlje ne može prepustiti monopolima i gruboj konkurenciji”.

Ovaj apel, koji su potpisali bivši šef francuske diplomatije Bernar Kušner, ekonomista Džozef Štiglic i predsednici Senegala Maki Sal i Gane Nana Akufo-Ado, objavljen je u kao reakcija na izjavu direktora francuskog Sanofija.

XS
SM
MD
LG