Dostupni linkovi

Mađarska policija hapsi kritičare postupanja vlasti tokom pandemije


Mađarski premijer Viktor Orban, Budimpešta, 10. mart
Mađarski premijer Viktor Orban, Budimpešta, 10. mart

Mađarska policija uhapsila je nekoliko građana čiju je kritiku postupanja vlasti tokom pandemije ocenila kao "alarmantnu", prenosi AFP.

Hapšenje je omogućeno izmenom jednog zakona koju je uveo premijer Viktor Orban u okviru politike suzbijanja pandemije, navela je opozicija 13. maja.

Mađarska policija je objavila da istražuje 86 slučajeva koji potpadaju pod tu izmenu zakona usvojenu 30. marta kako bi se sankcionisalo "širenje neistinitih informacija" koje bi "mogle ugroziti" efikasnost mera preduzetih protiv pandemije.

Jedan član opozicione stranke Momentum je 13. maja pritvoren zbog poruke na društvenim mrežama o spornom slanju kući mnogih pacijenata iz mađarskih bolnica da bi se oslobodili kreveti u iščekivanju pogoršanja epidemije bolesti COVID-19.

Dan ranije, 12. maja, policija je objavila da je pretresla stan jednog 64-godišnjaka zbog poruke objavljene prošlog meseca na društvenim mrežama.

"Policija stalno prati internet", navodi se u izjavi vlasti. Tom porukom je taj čovek kritikovao proglašene mere Vlade uz reči upućene premijeru: "Vi ste nemilosrdni nasilnik, ali zapamtite da diktatori uvek padaju".

Prošle nedelje, jedna 52-godišnja žena je takođe uhapšena zbog poruke na društvenim medijima da se nekoliko zdravstvenih ustanova u Mađarskoj uskoro zatvara. Ta njena izjava potkopava poverenje u javni zdravstveni sistem, navodi se u policijskom izveštaju.

Viktor Orban je na početku pandemije doneo zakon o vanrednom stanju kojim su mu znatno povećana ovlašćenja na neodređeno vreme.

Evropski parlament će 14. maja raspravljati o tom propisu i o odnosu Mađarske prema pravnoj državi. Orban je pozvan na tu sednicu, ali je odbio da ode izgovarajući se obavezama u borbi protiv pandemije, javila je agencija MTI.

Mađarski dekreti u pandemiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

XS
SM
MD
LG