Dostupni linkovi

Italija zbog pandemije daje zdravstveno osiguranje 'radnicima na crno'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Italijanska vlada odlučila je 13. maja da privremeno regulira ilegalne strane radnike koji "rade na crno" u poljoprivredi i kao pomoć u kući, da bi im garantirala zdravstvenu zaštitu tokom pandemije, prenosi AFP.

"Postigli smo važan rezultat (...) u borbi protiv kriminala i otkrivanju 'rada na crno' ", objavio je premijer Giuseppe Conte predstavljajući uredbu Vlade koja, kako je rekao, "garantira odgovarajući nivo zdravstvene zaštite" u vrijeme "izuzetne zdravstvene krize" prouzrokovane novim korona virusom, i istovremeno suzbija "ilegalne radne odnose".

Svakog ljeta hiljade afričkih, ali i bugarskih i rumunskih poljoprivrednika dolaze u Italiju da beru voće i povrće i obavljaju druge poljoprivredne poslove. Mahom su mizerno plaćeni, borave u improviziranim kampovima u veoma lošim higijenskim uslovima, a mnoge od njih eksploatiraju mafijaške organizacije, podsjeća AFP.

Dok kolektivni ugovor o poljoprivredi predviđa dnevno radno vrijeme ograničeno na šest sati i 40 minuta, uz nadnicu od 50 eura dnevno, ti ljudi rade čak i 14 sati. Plaćeni po količini ubranog voća ili povrća - tri do četiri eura za 350 kilograma, mukotrpno mogu stići do nadnice od 20 do 30 eura dnevno.

Dekretom su predviđena dva slučaja: ili da poslodavci podnesu zahtjev za reguliranje rada ilegalaca plaćanjem paušalnog doprinosa za svakog u iznosu od po 400 eura, ili stranci kojima je dozvola boravka istekla do 31. oktobra 2019. godine traže privremenu dozvolu koja košta 160 eura. Ta mogućnost je ponuđena od 1. juna do 15. jula.

Svi koji se prijave za to moraju biti u mogućnosti opravdati svoje prisustvo u Italiji 8. marta i da su radili kao poljoprivredni radnici ili pomoć u kući do 31. oktobra 2019. godine.

Uredbom Vlade su općine i regioni pozvani, da bi se izbjeglo širenje virusa, da poduzmu "hitne mjere koje mogu garntirati higijenu i sigurnost stanovanja" ilegalnih radnika.

U zajedničkom saopćenju nekoliko nevladinih organizacija i političkih partija, uključujući Oxfam-Italija, Radikalnu stranku i Federaciju evangeličkih crkava u Italiji, pozdravilo je taj "važan prvi korak - čak i ako je ograničen na nekoliko sektora - ka priznavanju prava i odbrana dostojanstva stotina hiljada stranaca" u Italiji.

Vlade se mobilišu da ublaže ekonomski šok uzrokovan pandemijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

XS
SM
MD
LG