Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija pretresa Medojevićev stan i prostorije stranke


Nebojša Medojević i Andrija Mandić u Medojevićevom kabinetu u Skupštini Crne Gore

Crnogorska policija ušla u stan Nebojše Medojevića, kao i u prostorije Pokreta za promjene čiji je on predsjednik. U kasnim popodnevnim satima policija je počela sa pretresom objekata koji su u vlasništvu Medojevića ili pod zakupom stranke. Do pretresa dolazi dan nakon što je parlamentarna većina Skupštine Crne Gore ukinula poslanički imunitet Nebojši Medojeviću i nakon odluke poslanika Demokratskog fronta (DF) da se zatvore u prostorije Skupštine.

Funkiconeri Demokratskog fronta i sam Medojević nisu željeli da komentarišu pretres, niti da iznose svoja saznanja o tome da li je policija plijenila imovinu.

Na vanrednoj pres-konferenciji Demokratskog fronta, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je pretres Medojevićevog stana i prostorija stranke okarakterisao kao akt državnog nasilja.

Mandić je poručio svojim redarima i pristalicama "da ne dolaze u Skupštinu, ali da će ih pozvati da im se pridruže kada to bude potrebno".

Još jednom je upućen poziv Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da spriječi moguće hapšenje Nebojše Medojevića. Lideri Demokratskog fronta nisu željeli da odgovaraju na pitanja novinara.

Lideri ove političke grupacije ne odbacuju mogućnost da nakon pretresa Medojevićevih prostorija, on bude i uhapšen i Specijalno tužilaštvo mu odredi pritvor. Poslanici Demokratskog fronta su najavili da će se fizički opirati u slučaju policijskog hapšenja Medojevića.

Osim poslanika Fronta, u Skupštini Crne Gore su prisutan veći broj policajaca u civilu, a oko zgrade Skupštine se nalazi zaštitna ograda i više pripadnika uniformisane policije.

Obezbjeđenje u predvorju Skupštine
Obezbjeđenje u predvorju Skupštine

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Nebojšu Medojevića za navodno stvaranje kriminalne organizacije zbog pranja novca. Tokom višečasovne skupštinske rasprave, održane u četvrtak, poslanici Demokratskog fronta su istragu Specijalnog tužilaštva ocjenili apsurdnom, politički motivisanom i odmazdom prema toj političkoj grupaciji.

Na drugoj strani poslanici vladajuće većine su pravdali, svoju odluku o ukidanju imuniteta Medojeviću, dosadašnjom praksom i potrebom da se omogući istraga i rad državnih institucija.

Nakon sjednice Skupštine, poslanici Demokratskog fronta su ostali čitavu noć u Skupštini jer, kako su rekli, žele da spriječe potencijalno hapšenje Nebojše Medojevića. Oni očekuju od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da spriječi nalog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za hapšenjem Medojevića, kao što je to učinio u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije.

Ukinut imunitet Medojeviću, poslanici DF u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Odgovarajući na pitanje novinara – da li će kao u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću poslati obavezujuće uputstvo za neodređivanje pritvora – vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je saopštio da ne može unaprijed najavljivati svoje odluke. Novinari su isto pitanje postavili i Katniću, ali on takođe nije htio ništa da komentariše.

Oglasila se i članica predsjedništva Evropske Narodne Partije (EPP) i predsjednica žena EPP Doris Pak, koja je uputila podršku Nebojši Medojeviću. Pak je ocijenila, da je ukidanje imuniteta Medojeviću skandal.

Reagovalo je i Specijalno državno tužilaštvo koje je negiralo tvrdnje opozicije iznijete tokom zasjedanja Skupštine Crne Gore da su u slučaju poslanika Medojevića primjenjivane mjere tajnog nadzora.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da "od svog formiranja Specijalno državno tužilaštvo nije primijenilo mjere tajnog nadzora ni prema jednom poslaniku, sudiji, tužiocu, advokatu".

"U konkretnom slučaju mjere tajnog nadzora primjenjivane su prema drugom licu, osumnjičenom u ovom predmetu, a sa kojim je komunicirao poslanik Medojević, što jasno proizilazi iz Zahtjeva koji je dostavljen Skupštini", navodi Specijalno tužilaštvo uz konstataciju da su tokom skupštinskog zasjedanja iznijete i druge brojne netačne tvrdnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG