Dostupni linkovi

Porastao povratak raseljenih na Kosovo


Srbi u selu Slivovo - iz arhive
Srbi u selu Slivovo - iz arhive
Broj raseljenih lica koja su se vratila na Kosovo tokom prvih šest meseci ove godine skoro je isti u odnosu na broj povratnika u 2009. ili 2008. godini.

Kosovski ministar za zajednice i povratak Sasa Rašić izjavio je za RSE da se u toku prvih šest meseci ove godine na Kosovo vratilo oko 1000 raseljenih lica, što znači da je prva polovina ove godine bila bolja od 2009. ili 2008. godine, kada je u pitanju povratak raseljenih.

Od tog broja 50 posto povratnika su Srbi, dok ostali su Romi, Aškalije, Egipćani, kao i jedan broj Albanaca. Ministar Rašić je dodao da, i pored incidenata koji su se desili srpskim povratnicima u selu Žač, opstina Istok kod Peći je i dalje najpopularnije mesto za povratnike.

“Pričamo o veoma dobrom napretku u toj sferi, a nadam se da ćemo imati i još veći broj povratnika do kraja ove godine, zato što imamo mnogo projekata koji su započeli u maju i junu, a nadam se da će se završiti do kraja ove godine. Verujem da smo našli kvalitetan način da imamo održiv povratak raseljenih ljudi, a pre svega u ekonomskom smislu, jer danas bezbednost i nije najveći problem na Kosovo već ekonomska i socijalna situacija”,
kaže Rašić.

Standardni paket pomoći

Inače, ukoliko raseljena porodica ispuni određene uslove, između ostalih da poseduju imovinu koja je uništena, a da pritom ne poseduju bilo koju drugu imovinu i da nisu ništa prodali, Ministarstvo za povratak onima koji odluče da se vrate na Kosovo pruža tzv. standardni paket pomoći.

“Ono što ministarstvo pruža povratničkoj porodici jeste standardni paket pomoći, a to je rekonstrukcija kuće, zavisno od broja članova, određeno pokućstvo, hrana za šest meseci i 2000 evra socio-ekonomske pomoći u opremi”,
kaže Rašić.
Uništena kuća u selu Svinjare, mart 2004. godine

Ministarstvo za povratak takođe pruža pomoć ljudima raseljenim unutar Kosova. Takav projekat postoji u Lapljem selu gde je raseljenima pružena stambena pomoć. A u saradnji sa Vladom Velike Britanije radi se i na projektu povratka 10 srpskih porodica u Prizren.

Kosovski ministar za povratak dodaje da je, i pored incidenata koji su se desili srpskim povratnicima u Žaču kada su nepoznate osobe demolirale kuće u izgradnji, opština Istok najbolja kada je u pitanju povratak raseljenih Srba.

“Opština Istok je još uvek najbolja opština, ima najboljih uslova i ljudi su se odlučili sami da se spontano vrate svojim domovima”,
navodi Rašić.

Ministar Rašić dodaje da je jedan od izazova za povratnike ekonomska nestabilnost, odnosno problem sa zapošljavanjem, ali on kaže da je optimista i da će samo ministarstvo pomoći svakome ko želi da se vrati svojoj kući.

U međuvremenu, zamenik premijera Kosova Ram Manaj u ponedeljak je održao sastanak sa predsednicima opština širom Kosova na kome je razmatrano što brže sprovođenje Pravilnika za formiranje i funkcionisanje kancelarija za zajednice i povratak u svakoj opštini na Kosovu. Po rečima Manaja, ove kancelarije imaju za dužnost promociju i zaštitu prava zajednica u svim opštinama Kosova.

“Pitanje raseljenih građana, njihov povratak, reintegracija i smeštaj su od posebnog značaja lokalnih, ali i centralnih vlasti, te su kosovske institucije ovome kontinuirano posvećene, zato što podršku interesima zajednica daje i Ustav Kosova, kosovski zakoni kao i Ahtisarijev plan”,
rekao je Manaj.
XS
SM
MD
LG