Dostupni linkovi

Odloženo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića


Oliver Ivanović je sahranjen 18. januara 2018. u Beogradu
Oliver Ivanović je sahranjen 18. januara 2018. u Beogradu

Pripremno ročište optuženima za ubistvo predsednika građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića pred Osnovnim sudom u Prištini odloženo je za 11. februar 2020. godine.

Do odlaganja je došlo jer je advokatima šestorice optuženih optužnica dostavljena samo na albanskom jeziku zbog izmena napravljenih 27. decembra, zbog čega je sudija Valon Kurtaj zatražio je da se dokument što pre prevede na jezik optuženih, odnosno na srpski.

Na ročištu održanom danas, 30. decembra, trebalo je da bude pročitana optužnica, nakon čega je trebalo da usledi izjašnjavanje optuženih. Potom bi odbrana imala 30 dana da dostavi svoje prigovore.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 2. decembra podiglo optužnicu protiv šest lica u slučaju ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića sa Kosova.

Protiv N. S., M. R., S. A., D. M., Z. J. i R. B. optužnica je podignuta za krivična dela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja", "otkrivanje službene tajne", "zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca" i "manipulacija dokazima kod saizvršilaca", saopštilo je tada Tužilaštvo.

Dodali su da je protiv M.R, Z.V. i Ž.B. izdat međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a i za jedne i druge se navodi da deluju kao kriminalna grupa, organizovana strukturno, sa grupnom hijerarhijom i formalno definisanim ulogama.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

U saopštenju se navodi da grupa nije slučajno formirana, već da deluje od 2011. godine i da je predvode optuženi M.R. i Z.V. koji su u bekstvu, i koji sve vreme deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan s drugim.

"Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim delovanjima grupe, znajući da će takvo učešće doprineti realizaciji kriminalnih dela i realizaciji direktne koristi, u cilju uspostavljanja kontrole nad biznisom, kao i političke kontrole u Severnoj Mitrovici", saopštilo je Specijalno tužilaštvo.

"Optuženi N.S. je na dan ubistva Olivera Ivanovića svojim delovanjem olakšao i obezbedio put osumnjičenima, odnosno onima koji su izvršili ubistvo. N.S. je usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenim koji je počinilac ubistva Olivera Ivanovića, čime je namerno pomogao u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", dodaje se u saopštenju.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo i da je optužena S.A. usko sarađivala sa optuženima koji su bili u koordinaciji za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ona je pomogla u izvršenju ubistva tako što je stvorila uslove i otklonila prepreke za izvršenje krivičnog dela. U vreme kada je izvršeno ubistvo, S.A. je znala da su kamere u prostorijama stranke SDP bile isključene iz struje, čime je optuženima omogućeno da počine ubistvo, a da kamere to ne zabeleže. S.A. je 16. januara u 8 sati i 16 minuta odmah nakon ubistva aktivirala kamere u prostorijama stranke, gde je radila kao administratorka i kao jedina osoba u objektu u vreme ubistva", dodaje se u saopštenju.

Advokati optuženih posle ročišta

Advokat Dejan Vasić, branilac optuženog Dragiše Markovića, kazao je da je tužilac podneo novu, umesto da izmeni staru, te da sada postoje dve optužnice protiv istih ljudi, za iste radnje i za slična krivična dela.

„Sudija je ostavio rok tužilaštvu 30 dana da dostavi sve dokaze uz optužnicu, to je 12,500 strana. Ja stvarno ne znam šta su oni dve godine radili, zbog čega ta dokumentacija do sada nije prevedena“, kazao je Vasić, dodajući da je pitanje za koju će optužnicu ročište u februaru biti održano.

Advokat Marka Rošića, Mahmut Halimi izjavio je novinarima da je Specijalno tužilaštvo 27. decembra predao izmenjenu optužnicu, na manje stranica u poređenju sa prvom koja je imala 40 stranica.

„Malo je opširnije obuhvatio deo činjeničnog opisa kod organizovanog kriminala i drugo nisam uspeo da stignem da pročitam ceo deo obrazloženja. Ono što je specifično i ono što je od bitnog značaja za mog branjenika, od prvog dana kada je pritvoren 23. novembra prošle godine, do danas, cela ta optužnica se vrti na dva `dokaza` koja nisu dokazi, već je ceduljica koju sam uspeo da izvučem iz spisa, a koju je brat pokojnog (Ivanovića) predao tri meseca nakon ubistva a sa registarskim tablicama mog klijenta, i izjava tog brata“, kazao je on.

S druge strane, Musa Damati, advokat optužene Silvane Arsović, inače nekadašnja bliske saradnice Olivera Ivanovića, rekao je da je ubistvo ovog kosovskog političar jedno od najmisterioznijih ubistava koje se na Kosovu dogodilo nakon rata, te da u slučaju njegovog klijenta nedostaju sastavni elementi koji bi ga povezali sa krivičnim delom.

Oliver Ivanović, predsednik građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG