Dostupni linkovi

Sekretar za odbranu: Pentagon 'iznenađen' kolapsom avganistanske vojske


Iznenadni kolaps avganistanske vojske "iznenadio" je Pentagon, rekao je  sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lojd Ostin (Lloyd Austin) pred Kongresom 28. septembra.

Kolaps avganistanske vojske "iznenadio" je Pentagon, rekao je sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lojd Ostin (Lloyd Austin) pred Kongresom 28. septembra.

Pred Odborom za oružane snage u Senatu, Ostin i visoki vojni zvaničnici počeli su svedočenje o poslednjim mesecima rata u Avganistanu, suočeni sa raspravama kako je i zašto Amerika izgubila svoj najduži rat.

Pored Ostina, general Mark Mili, načelnik združenih generalštaba oružanih snaga, i general Frenk Mekenzi iz Centralne komande SAD priznali su da su bili zatečeni brzinom kojom su talibani preuzeli vlast nakon kolapsa avganistanske vlade podržane od strane SAD.

"Činjenica da se avganistanska vojska koju smo mi, i naši partneri, obučavali, jednostavno raspala - u nekim slučajevima bez jednog ispaljenog metka - nas je sve iznenadila", rekao je Ostin pred Odborom za oružane snage Senata.

"Ne bi bilo pošteno tvrditi da nije", dodao je.

Dvodnevni pretres posvećen je okončanju vojnih operacija u Avganistanu kao i budućim planovima vojske za borbu protiv terorizma.

Da li je trebalo zadržati američke vojnike?

Mekenzi i Mili su izrazili svoje lično uverenje da bi bilo najbolje da je zadržano najmanje 2.500 američkih vojnika u Avganistanu. U jednom intervjuu u avgustu, Bajden je porekao da su vojni komandanti preporučili zadržavanje 2.500 vojnika u Avganistanu. Rekao je tada: "Ne. Koliko se sećam, niko mi to nije rekao".

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je nakon svedočenja vojnih zvaničnika u Kongresu da bi Sjedinjene Države bile u ratu sa talibanima da je Vašington zadržao 2.500 američkih vojnika u Avganistanu nakon roka za povlačenje 31. avgusta.

Psaki je izjavom pokušala da razjasni očiglednu razliku između insistiranja predsednika Džoa Bajdena da nije bilo podele među njegovim vojnim savetnicima oko povlačenja trupa iz Avganistana i izjave generala Milija da je američka vojska trebalo da ostavi kontingent trupa u toj zemlji.

O terorističkim pretnjama

General Mili je u svedočenju rekao da nije očekivao da će talibani tako brzo preuzeti kontrolu nad zemljom. Primetio je da je vojska od kraja 2020. upozoravala da bi ubrzano povlačenje dovelo do urušavanja avganistanske vojske i vlade.

Mili, najviši vojni oficir SAD, upozorio je da talibani "ostaju teroristička organizacija" koja nije prekinula veze s Al-Kaidom.

General je takođe izjavio da postoji "veoma realna mogućnost" da će se Al-Kaida ili avganistanski ogranak "Islamske države" pod upravom talibana ponovo formirati i ojačati u Avganistanu i da će, u narednih 12 do 36 meseci, predstavljati terorističku pretnju za SAD.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je stao iza planova Bajdenove administracije da buduće terorističke pretnje militantnih grupa kao što su Al-Kaida i "Islamska država" odvraća napadima dronovima, ili pomoću komandosa iz drugih zemalja.

Dok su tokom saslušanja republikanci žustro napadali Bajdenovu administraciju zbog toka povlačenja iz Avganistana, demokrate su navele da republikanci ne mogu kriviti Bajdena, koji je predsednik od januara 2021. godine, za sve što je pošlo po zlu tokom 20 godina koliko su američke trupe bile u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG