Dostupni linkovi

Biden podržao istragu o američkom napadu dronom u Kabulu


Kabula, 29. avgust 2021.
Kabula, 29. avgust 2021.

Američki predsednik Joe Biden podržao je detaljnu istragu o napadu američkog drona koji je ubio deset avganistanskih civila prošlog meseca u Kabulu, saopšteno je 20. septembra iz Bela kuće.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki izjavila je da je Biden obavešten o napadu dronom u avgustu.

Tada je ciljano vozilo za koje se verovalo da je puno eksploziva i da ga voze teroristi ISIS-K, ogranka takozvane Islamske države.

"To je urađeno pogrešno. Svaki gubitak je tragedija", rekla je Psaki.

Šef Centralne komande SAD Kenneth McKenzie izjavio je 17. septembra da su SAD napravile grešku kada su 29. avgusta, u poslednjim danima američke evakuacije iz Avganistana, u napadu dronom u glavnom gradu Kabulu, ubijeni nevini civili, a ne ekstremisti.

U napadu američke bespilotne letelice poginulo je 10 civila, uključujući sedmoro dece, rekao je američki general.

Ministar odbrane Lloyd Austin naveo je u saopštenju da je u napadu bespilotnom letelicom ubijen gospodin Ahmadi koji je radio za neprofitnu Međunarodnu organizaciju ua hranu o obrazovanje.

"Sada znamo da nije postojala veza između gospodina Ahmadija i ISIS-Khorasan, da su njegove aktivnosti tog dana bile potpuno bezopasne i nimalo povezane sa neposrednom pretnjom za koju smo verovali da smo suočeni", rekao je Ostin.

"Izvinjavamo se i trudićemo se da izvučemo pouke iz ove strašne greške".

Napad se dogodio uoči završetka povlačenja američkih snaga iz Avganistana 31. avgusta.

Kako je počelo povlačenje američkih i NATO- snaga iz ove zemlje nakon 20 godina prisustva, talibani su počeli da zauzimaju delove Avganistana da bi 15. avgusta ušli u Kabul.

Tada je predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju i predao vlast talibanima.

Zapadne zemlje evakuisale su svoje državljane i Avganistance koji su sarađivali sa njima sa aerodroma u Kabulu koji je bio pod kontrolom američke vojske.

Evakuacija još nije okončana, a 17. septembra, iz Kabula u Dohu je stigao treći čarter let sa Avganistancima i stranim državljanima.

XS
SM
MD
LG