Dostupni linkovi

Bivše avganistanske tužioce proganjaju kriminalci koje su poslali u zatvor


Talibanski borci razgovaraju s bivšim zatvorenicima koje su oslobodili iz zatvora u Kabulu, 13. septembar
Talibanski borci razgovaraju s bivšim zatvorenicima koje su oslobodili iz zatvora u Kabulu, 13. septembar

Pišu: Radio Azadi, Abubakar Sidike i Ron Sinovitz

Bivši avganistanski tužioci svojevremeno su radili na oslobađanju zemlje od najopasnijih kriminalaca sastavljanjem sudskih slučajeva posle kojih bi zločinci bili poslati iza rešetaka.

Sada se ti bivši tužioci kriju od istih tih kriminalaca – ubica i dilera droge koje su talibani oslobodili kada je ta militantna grupa zauzela zemlju i pustila gotovo sve kriminalce iz avganistanskih zatvora, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Čitamo vam: Bivše avganistanske tužioce proganjaju kriminalci koje su poslali u zatvor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00
Direktan link

Godinama pre prošlomesečnog kolapsa avganistanske vlade, Humajun je imao zadatak da istražuje ozbiljna krivična dela u južnoj provinciji Helmand. Radeći u regionu u kojem se većina svetskog opijuma uzgaja i prerađuje u heroin, njegov posao je često bio fokusiran na one koji se bave ilegalnom trgovinom narkoticima u Avganistanu.

Humajun sada kaže da dobija pretnje od kriminalaca u čijoj osudi je pomogao. On kaže da od njega traže da im nadoknadi kazne koje su platili i imovinu koja im je oduzeta u okviru njihove osude.

Humajun, koji se kao i mnogi Avganistanci predstavlja jednim imenom, naveo je primer bivšeg osuđenika koji ga je nedavno pozvao iz okruga Nad-e Ali u Helmandu.

"Rekao mi je da sam odgovoran što je njegov automobil zaplenjen i da sada moram da ga vratim", rekao je Humajun za Radio Azadi RSE-a.

Humajun kaže da on nije jedini koji se suočava s takvim zahtevima.

"Mnogi bivši zatvorenici sada prete meni i mojim kolegama sa zahtevom da im vratimo novac", rekao je on. "Nadležan sud (koji je radio pod legitimnom vladom i ustavom) izrekao je kazne ili naložio oduzimanje njihove imovine. Ipak, oni insistiraju da smo lično odgovorni za ono što im se dogodilo."

Ispražnjeni zatvori

Bivši tužioci iz celog Avganistana iznose slične priče o pretnjama koje dobijaju.

Mnogi od onih koje su talibani prošlog meseca oslobodili iz avganistanskih zatvora bili su talibanski borci ili članovi drugih militantnih grupa poput takozvane Islamske države ili Tehrik-e-taliban Pakistana.

Međutim, u zatvorima koje su ispraznili talibani bili su i zatvorenici osuđeni za krivična dela koji bi prema talibanskoj strogoj interpretaciji islamskog zakona dobili smrtnu kaznu.

Avganistanski advokati kažu za RSE da su ti bivši zatvorenici već iz osvete ubili najmanje tri bivša tužioca.

Bivši državni tužilac, koji se iz straha za svoju bezbednost predstavio pseudonimom Hajatulah Han, kaže da je poznavao ubijene.

"Među njima je bio i Ahmadi Šah koji je ubijen u provinciji Nangarhar 26. avgusta", rekao je on. "Sledećeg dana, još jedan tužilac je ubijen u (zapadnoj provinciji) Farahu. Još jedan bivši tužilac, Nusrat Ulah, ubijen je 12. septembra. Svaki (bivši) tužilac ovde sada se suočava s ozbiljnom opasnošću."

Iako su talibani objavili da njihove snage neće kinjiti ljude koji su radili za svrgnutu avganistansku vladu, izveštaji o odmazdama i ubistvima iz osvete su česti u čitavom Avganistanu.

Talibani nisu rekli ništa o ljudima koji su radili za bivšu vladu a koji su sada mete ubistava iz osvete. Ta militantna organizacija je takođe malo toga rekla o strukturi budućeg sudskog sistema pod njihovom vlašću ili da li će dozvoliti bivšim zvaničnicima avganistanskog pravosuđa da se vrate na posao.

'Nema potrebe za tužiocima'

Harun Rahimi, asistent profesora prava na Američkog univerzitetu u Avganistanu sa sedištem u Kabulu koji je pobegao iz zemlje, rekao je da ne očekuje da će talibani zaposliti bivše tužioce.

"Tužilaštvo je u osnovi element pravičnog postupka", rekao je Rahimi za RSE. "Potrebna vam je osoba iz vlade da biste zaista dokazali da je optužena osoba kriva."

"Kada sam razgovarao s tužiocima u Heratu koji su se sastali s najvišim talibanskim sudijom u provinciji, rekli su mi da talibani smatraju da nema potrebe za krivičnim procesom", rekao je on.

"Rekli su da talibani nisu nikoga imenovali da preuzme tužilaštvo u Heratu", rekao je Rahimi. "Rekli su da su talibani u osnovi implicirali da nema potrebe za tužiocima – da će snage koje će hapsiti i kažnjavati ljude same odraditi posao tužilaštva".

"Element vladavine prava u pravnom smislu – ne policijski istražitelji, već pravilan sudski postupak – talibanima deluje vrlo čudno", rekao je Rahimi.

"To sugeriše da će talibani nastaviti da vode pravosuđe kako su to činili dosad kao pobunjenici sa sudovima u senci", rekao je Rahimi. "Često postoji samo jedan sudija za celu pokrajinu i taj sudija je jedini koji donosi odluke."

Video snimci talibana koji javno kažnjavaju navodne kriminalce sugerišu da će militantni pokret možda ozvaničiti svoje sudove u senci koji su brzo donosili presude pod talibanskim komandantima ili klericima.

"Nema naznaka da talibani razmišljaju o inkorporiranju institucionalnog uređenja sudskog i pravnog sistema prethodne vlade", rekao je Rahimi. "Na taj sistem gledaju s prezirom. Verovatno će nastaviti ono što smatraju kao više islamsku – autentično islamsku – jednostavnu verziju presuđivanja koju su imali u svojim sudovima u senci."

Žene koje su radile kao tužiteljke ne vide da postoje šanse da se vrate na posao. Neke kažu da svakodnevno dobijaju pretnje i da brinu za svoju bezbednost.

Džamila, kako se predstavila žena koja je radila kao tužiteljka u Kabulu, kaže da ona i njene kolege očajnički žele da odu iz zemlje.

Ona kaže da su zbog svog rada za svrgnutu vladu u opasnosti zajedno sa svojim porodicama.

"Želimo da mediji prenesu našu poruku svetu", rekla je za Radio Azadi. "Međunarodna zajednica bi trebalo da nam pomogne da pređemo na bezbedno mesto, tako da ne bismo doživeli potpuni nervni slom."

Velika Britanija je već neke tužioce i sudije kabulskog suda za posebne zločine prebacila u Mančester i druge gradove. Taj sud se bavio ozbiljnim krivičnim slučajevima u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG