Dostupni linkovi

Al Kaida bi za godinu do dve ponovo mogla da bude pretnja po SAD


Direktor američke Odbrambene obaveštajne agencije Skot Barier kaže da je konzervativna procena da će za "godinu do dve" Al Kaida izgraditi kapacitete da bude pretnja na teritoriji SAD. Fotografija iz aprila 2021.
Direktor američke Odbrambene obaveštajne agencije Skot Barier kaže da je konzervativna procena da će za "godinu do dve" Al Kaida izgraditi kapacitete da bude pretnja na teritoriji SAD. Fotografija iz aprila 2021.

Američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da bi teroristička organizacija Al Kaida za jednu do dve godine mogla da ponovo predstavlja pretnju po SAD, pošto su njeni pripadnici počeli da se vraćaju u Avganistan posle povratka talibana na vlast u toj zemlji, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Al Kaida bi za godinu do dve ponovo mogla da bude pretnja po SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00
Direktan link

Test odluke o povlačenju

Usred haosa u Avganistanu Al Kaida je u procesu pregrupisavanja i mogla bi da iskoristi tu zemlju kao bazu za napade na SAD u roku od dve godine, piše Tajms (The Times) pozivajući se na izveštaje američkih obaveštajaca.

Ta teroristička organizacija je, prema navodima Centralne obaveštajne agencije (CIA) previše degradirana da bi predstavljala neposrednu pretnju posle godina napada bespilotnim letelicama, ali, ističe britanski list, to počinje da se menja, mesec dana pošto su talibani preuzeli vlast u Kabulu.

Da li Al Kaida može da se obnovi i planira napade na SAD je ključni test odluke predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da povuče američke snage iz Avganistana, ocenjuje Tajms.

U radnom dokumentu londonskog tink tenka Institut za inostrani razvoj (Overseas Development Institute) navodi se da su talibani godinama izgrađivali lične veze s pripadnicima Al Kaide. "Talibanski narativ 'možemo da ih kontrolišemo' može se čitati kao opasno samopouzdan ili lažan i obmanjujući", navodi se u tom izveštaju sa zaključkom da bi izolacija talibana išla na ruku Al Kaidi.

Upozorenje na potencijalnu pretnju od Al Kaide je došlo posle izveštaja o sukobu lidera u novoj talibanskoj vladi između jednog od vođa talibana i zamenika premijera Mule Abdula Ganija Baradara i ministra za izbeglice Halila ur-Rahmana Hakanija, koji je takođe istaknuti član mreže Hakani.

Vođa Hakani mreže Siradžudin Hakani je kao ministar unutrašnjih poslova odgovoran za ispunjene obećanja talibana da neće dozvoliti pregrupisanje Al Kaide, ukazuje Tajms, dodajući da mreža Hakani ima veze s Al Kaidom još od osamdesetih godina.

Prve naznake povratka Al Kaide u Avganistan

Američke obaveštajne agencije, prema rečima visokog zvaničnika Centralne obaveštajne agencije, vide prve naznake da su ekstremisti Al Kaide počeli da se vraćaju u Avganistan, pošto su se povukli iz te zemlje usled antiterorističkih operacija SAD, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

"Već počinjemo da vidimo neke indikacije potencijalnog premeštanja Al Kaide u Avganistan", rekao je na skupu u Vašingtonu u utorak, 14. septembra, zamenik direktora CIA Dejvid Koen (David Cohen), dodajući da ta agencija nastavlja da "pomno prati" situaciju.

Prema sadašnjoj američkoj obaveštajnoj proceni, za koju zvaničnici kažu da bi ponovo mogla biti revidirana, biće potrebno između jedne i dve godine da bi Al Kaida ponovo mogla da bude pretnja po SAD.

Na saslušanju u Kongresu, takođe u utorak, državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je Senatskom odboru za spoljne poslove da je "Al Kaida, u smislu svojih kapaciteta da izvodi napade na teritoriji (SAD) iz Avganistana, uveliko degradirana, do tačke u kojoj se trenutno procenjuje da nema taj kapacitet".

Konzervativna procena

Direktor američke Odbrambene obaveštajne agencije Skot Barier (Scott Berrier) rekao je da je konzervativna procena da će za "godinu do dve" Al Kaida izgraditi kapacitete da bude pretnja na teritoriji SAD, prenosi Blumberg (Bloomberg).

"Razmatramo načine da ponovo dobijemo pristup Avganistanu sa svim vrstama izvora i pristupa", rekao je Berier na obaveštajnom skupu na kojem je govorio i Koen, dodajući da su ti napori prioritet, ali da se moraju balansirati "vrlo oskudni resursi".

Visoki američki obaveštajni zvaničnici, kako ukazuje Blumberg, insistirali su posle talibanskog zauzimanja Avganistana da će SAD moći da izdaleka razumeju šta se događa unutar te zemlje i da deluju protiv terorista, što bi verovatno uključivalo napade bespilotnim letelicama.

S druge strane, direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hajns (Avril Haines) rekla je u ponedeljak, 13. septembra, da najveća pretnja po SAD od međunarodnih terorista dolazi iz država kao što su Jemen, Somalija, Sirija i Irak, dok je Avganistan niže na listi prioriteta posle dvodecenijskog prisustva američkih trupa u toj zemlji.

Odraz realnosti

Najviši zvaničnici Pentagona rekli su ranije ove godine da bi Al Kaida mogla da se reorganizuje za dve godine, dok sada, posle pada avganistanske vlade, kažu da se taj vremenski okvir revidira, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Nova procena da bi Al Kada mogla da se obnovi u Avganistanu za jednu do dve godine ne predstavlja drastičan pomak, ali, ocenjuje list, odražava realnost da talibani imaju ograničene mogućnosti da kontrolišu granice Avganistana.

Talibani su dugo u sukobu s takozvanom Islamskom državom, ali su poznati saveznici Al Kaide. Iako su se talibani u mirovnom sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama iz februara 2020. obavezali da neće dozvoliti da Avganistan koristi terorističke grupe, Njujork tajms ukazuje da analitičari kažu da takva obećanja zvuče prazno.

Zamenik direktora CIA-e Devid Koen je rekao da će teži deo u vezi s vremenskim rokom biti da se zna kada će Al Kaida ili saradnici takozvane Islamske države u Avganistanu "imati kapacitete da napadnu" teritoriju SAD pre nego što budu otkriveni.

Mada je naveo da CIA pomno prati "potencijalno premeštanje Al Kaide u Avganistan" Koen nije identifikovao koji su se članovi te terorističke organizacije vratili u Avganistan od dolaska talibana, ukazuje Njujork tajms, ali i ističe da je bivši šef bezbednosti ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, Amin al Hak, viđen na video snimku kako se prošlog meseca vratio u avganistansku provinciju Nangarhar.

XS
SM
MD
LG