Dostupni linkovi

Parlament FBiH prvi put o zavodima za osobe s poteškoćama u razvoju


Sjednica parlamenta FBiH
Sjednica parlamenta FBiH

U Sarajevu je počela tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se raspravlja o stanju u zavodima koji zbrinjavaju djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju.

Ovo je prvi put da se o ovom pitanju raspravlja u Federalnom parlamentu.

Sjednici prisustvuju direktori i članovi nadzornih i upravnih odbora zavoda Pazarić, Drin, Bakovići, ustanova koje se bave socijalnom zaštitom, ombudsmen za ljudska prava i predstavnici nevladinog sektora.

U utorak je Upravni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić na telefonskoj sjednici smijenio direktora ovog zavoda Redžepa Salića, potvrdio je Salić lično na konferenciji za medije u Parlamentu Federacije BiH u Sarajevu.

On je kazao kako nadležni ministar nije ništa poduzeo da riješi novonastalu situaciju u Zavodu te ga je optužio da je najodgovorniji za cijeli ovaj slučaj.

"Izvještaj Poreske uprave kaže da je pola miliona maraka (oko 500.000 eura) utajnog poreza koje je neko sakrivao. Mislim da je Poreska uprava uradila svoj posao i da su sva sredstva, koja su došla iz Ministarstva (Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH), otišla nekome u džep. Prvi sam koji je progovorio o kriminalu. Da li je ovo poruka Vlade (Vlade Federacije BiH)", rekao je smijenjeni direktor Redžep Salić.

Upravni odbor tako je postupio po naredbi Vlade Federacije BiH koja je 22. novembra donijela odluku o smjeni kompletne uprave Zavoda Pazarić, na čelu s direktorom Redžepom Salićem (Savez za bolju budućnost).

Smijenjen je tada i Upravni odbor Zavoda - Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Takođe, smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora Dalila Efendić (predsjednica), Mevlida Bandić i Ivana Bago.

Odluka Vlade Federacije BiH o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda je donesena poslije velikog pritiska javnosti i protesta u Sarajevu nakon objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su djeca štićenici Zavoda Pazarić vezana za krevete i radijatore.

Zbog toga su kod štićenika Zavoda zabilježene brojne fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

'Hoćete li i nas vezati'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG