Dostupni linkovi

Ćudić: Zavod Pazarić još uvijek bez dodatnih njegovatelja, istraga se nastavlja


Federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić
Federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić

Istraga u slučaju zlostavljanja štićenika, njihovog iskorištavanja za prinudni rad i finansijskih malverzacija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine „Pazarić“ je u toku i broj svjedoka se povećava, kazala je na konferenciji za medije federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić.

Među svjedocima su i roditelji koji su i ranije pokušavali ukazati na nepravilnosti.

Izuzev smjene Upravnog i Nadzornog odbora, te direktora te ustanove vlast do sada nije preduzela nikakve korake kako bi popravila stanje, kaže Ćudić.

„Nisu upućeni dodatni njegovatelji, nije obavljen ljekarski pregled niti revizija dijagnoza štićenika, niti je dostavljena neophodna medicinska oprema“, navela je Ćudić.

Obzirom da je od prošle sedmice, kada je na sjednici Parlamenta Federacije BiH javnosti dostavila fotografije štićenika Zavoda na kojima se vide nehumane metode njihove fiksacije, odnosno vezanih ruku i nogu, fokus bio na tome odakle fotografije i od kada su, nego o suštini i zlostavljanju, Ćudić je podsjetila da svi imaju obavezu da prijave zlostavljanje čim za njega saznaju.

U proceduru će, kako je najavljeno, Naša stranka uputiti Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, jer su, kako je rečeno, linču izloženi oni koji prijavljuju, a ne oni koji čine zlostavljanje.

Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Navela je i kako ne zna koliko je zapravo štićenicima bolje ili lošije nakon što je u javnost izašla metoda koju, kako kaže Ćudić, stručnjaci ocjenjuju mučenjem, ali da zna da od tada nije bilo slučajeva vezivanja.

„Cilj je raditi na osnaživanju porodice, jer bi za 520 eura koji se izdvaja za ove štićenike u zavodima, a koji ne završava u njihovu korist, mnoga djeca ostala u svojim porodicama“, kaže Ćudić.

Kritizirala je i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja daje bezrezervnu podršku uposlenicima u Zavodu u Pazariću, bez prethodno okončane istrage, koja će utvrditi jesu li oni bili učesnici ili saučesnici u nehumanom ponašanju.

Također je navela da ukoliko Vlada smatra da treba u Upravni i Nadzorni odbor uvrstiti uposlenike Zavoda, da bi to isto trebala učiniti sa roditeljima štićenika koji imaju itekakav interes da sudjeluju u radu za dobrobit svoje djece.

Ćudić je podsjetila kako će se na posebnoj sjednici Federalnog parlamenta zakazanoj za 4. decembar govoriti o stanju ne samo u Pazariću, već svim zavodima sa istom namjenom na području Federacije Bosne i Hercegovine.

'Hoćete li i nas vezati'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG