Dostupni linkovi

Smijenjen direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić


 Redžep Salić
Redžep Salić

Upravni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić na telefonskoj sjednici smijenio je direktora ovog zavoda Redžepa Salića, potvrdio je Salić lično na konferenciji za medije u Parlamentu Federacije BiH u Sarajevu.

On je kazao kako nadležni ministar nije ništa poduzeo da riješi novonastalu situaciju u Zavodu te ga je optužio da je najodgovorniji za cijeli ovaj slučaj.

"Izvještaj Poreske uprave kaže da je pola miliona maraka (oko 500.000 eura) utajnog poreza koje je neko sakrivao. Mislim da je Poreska uprava uradila svoj posao i da su sva sredstva, koja su došla iz Ministarstva (Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH), otišla nekome u džep. Prvi sam koji je progovorio o kriminalu. Da li je ovo poruka Vlade (Vlade Federacije BiH)", rekao je smijenjeni direktor Redžep Salić.

Upravni odbor tako je postupio po naredbi Vlade Federacije BiH koja je 22. novembra donijela odluku o smjeni kompletne uprave Zavoda Pazarić, na čelu s direktorom Redžepom Salićem (Savez za bolju budućnost).

Smijenjen je tada i Upravni odbor Zavoda: Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Takođe, smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora: Dalila Efendić (predsjednica), Mevlida Bandić i Ivana Bago.

Odluka Vlade Federacije BiH o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda je donesena poslije velikog pritiska javnosti i protesta u Sarajevu nakon objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su djeca štićenici Zavoda Pazarić vezana za krevete i radijatore.

Zbog toga su kod štićenika Zavoda zabilježene brojne fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

'Hoćete li i nas vezati'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

XS
SM
MD
LG