Dostupni linkovi

Umirovljeni papa traži oprost za zlostavljanje, ali ne priznaje nedjela


Papa Benedikt XVI., Vatikan, februar 2013.
Papa Benedikt XVI., Vatikan, februar 2013.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. zatražio je oproštaj za sve "teške greške" u postupanju sa slučajevima seksualnog zlostavljanja svećenstva, ali nije priznao da je počinio nikakva lična ili posebna nedjela.

Njegov zahtjev dolazi nakon što je nezavisni izvještaj kritizirao njegove postupke u četiri slučaja dok je bio nadbiskup Minhena u Njemačkoj.

"Imao sam velike odgovornosti u Katoličkoj crkvi. Utoliko je moja bol veća zbog zlostavljanja i grešaka koje su se događale na tim različitim mjestima za vrijeme mog mandata", rekao je umirovljeni papa, prenosi AP.

Benedikt koji ima 94 godine odgovarao je na izvještaj njemačke odvjetničke firme iz 20. januara kojeg je naručila njemačka crkva da ispita kako su se slučajevi seksualnog zlostavljanja rješavali u minhenskoj nadbiskupiji od 1945. do 2019. godine.

Odvjetnička firma Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koja je za nadbiskupiju pripremila navedeni izvještaj, u dva je navrata, u augustu i novembru 2021. dostavila javnom tužiteljstvu materijale vezane uz navedene slučajeve.

Jedan od autora izvještaja o zatvaranju očiju pred slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, navodi da se i tadašnji nadbiskup Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedict XVI., može optužiti za nedolično ponašanje.

Papa emeritus Benedikt XVI., koji nakon povlačenja s dužnosti živi povučenim životom u Vatikanu, jedan je od trojice njemačkih kardinala koje se optužuje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere u vezi sa seksualnim zlostavljanjem.

Kao kardinal Joseph Ratzinger bio je nadbiskup Municha i Freisinga između 1977. i 1982.

Na Ratzingerovu navodnu odgovornost ukazuje se vezano uz četiri slučaja zlostavljanja.

Sadašnji nadbiskup Münchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx, optužen je za nedjelovanje u povezanosti s dva slučaja.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG