Dostupni linkovi

Izvještaj za crkvu navodi da je bivši papa znao za seksualno zlostavljanje


Bivši papa Benedikt XVI. maše okupljenima na Trgu sv. Petra, Vatikan (27. februar 2013.)
Bivši papa Benedikt XVI. maše okupljenima na Trgu sv. Petra, Vatikan (27. februar 2013.)

U dugoočekivanom izvještaju o seksualnom nasilju u minhenskoj nadbiskupiji iznesene su optužbe na račun bivšeg pape Benedikta XVI., koji je u Minhenu bio nadbiskup od 1977. do 1982. godine.

Navodi se da je on znao za svećenike koji su zlostavljali djecu i koji su usprkos tome ostajali na pozicijama, a Crkva je ostajala nijema na te optužbe.

Odvjetnički ured Westpfahl Spilker Wastl koji je izradio izvještaj saopćio je da bivši papa i dalje demantira da je počinio ili znao za bilo kakvo kazneno djelo.

"On je bio obaviješten o činjenicama. U ukupno četiri slučaja došli smo do zaključka da se tadašnji nadbiskup kardinal (Joseph) Ratzinger (kasnije papa Benedikt XVI.) može optužiti za nedolično ponašanje", rekao je jedan od autora izvještaja.

U izvještaju se za dva slučaja optužuje i trenutni nadbiskup, kardinal Reinhard Marx, koji je blizak papi Franji.

Nadbiskup je već ponudio papi Franji ostavku u junu 2021., rekavši da bi trebao podijeliti odgovornost za "katastrofalne slučajeve" zlostavljanja koji su izašli na vidjelo.

Papa Franjo je, međutim, odbio prihvatiti Marxovu ostavku. Nekoliko dana ranije, papa je promijenio vatikanske kaznene zakone, pooštravajući stav Crkve o seksualnom zlostavljanju.

Minhenska nadbiskupija je prije skoro dvije godine od odvjetničkog ureda naručila izvještaj s ciljem da se ispitaju navodi o seksualnom uznemiravanju od 1945. do 2019. godine i da li su crkveni dužnosnici ispravno postupali s optužbama.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG