Dostupni linkovi

Francuska katolička crkva razmatra odštetu za žrtve sveštenika zlostavljača


Predsjednik Komisije Žan-Mark Sov razgovara s novinarima tokom objavljivanja izvještaja nezavisne komisije o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane crkvenih zvaničnika 5. oktobra 2021. u Parizu
Predsjednik Komisije Žan-Mark Sov razgovara s novinarima tokom objavljivanja izvještaja nezavisne komisije o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane crkvenih zvaničnika 5. oktobra 2021. u Parizu

Mjesec dana nakon objavljivanja opsežnog izvještaja o seksualnom zlostavljanju maloljetnika kojeg je počinilo sveštenstvo u proteklih 70 godina, Rimokatolička crkva u Francuskoj je najavila je da razmatra načine za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja prethodno priznavši da snosi „institucionalnu odgovornost“, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Francuska katolička crkva razmatra odštetu za žrtve sveštenika zlostavljača
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:57 0:00
Direktan link

Put priznanja i reparacije

Francuska katolička crkva pristala je u ponedjeljak, 8. novembra, da prodajom imovine ili uzimanjem kredita obezbijedi finansijsku nadoknadu za desetine hiljada žrtava seksualnog zlostavljanja, piše Politiko (Politico) ističući da potez dolazi mjesec dana nakon što je istraga pokazala da je u periodu od 1950. do 2020. sveštenstvo u Francuskoj zlostavljalo više od 216.000 djece.

Predsjednik Biskupske konferencije Francuske (CEF) biskup Erik de Molin-Bofor (Eric de Moulins-Beaufort) priznao je u ponedjeljak da Katolička crkva snosi „institucionalnu odgovornost za decenije zlostavljanja“ i da je odlučila da ide „putem priznanja i reparacija.”

Biskup Molin-Bofor podstakao je kontroverzu u Francuskoj početkom oktobra nakon što je, prema pisanju briselskog portala, komentarisao da je tajnost ispovijesti „iznad zakona Republike“.

Ubrzo nakon toga, na zahtjev predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), biskup je pozvan na sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Žeraldom Darmananom (Gerald Darmanin) kako bi se razgovaralo o nalazima izvještaja. Ministar je nakon sastanka, ističe Politiko, izjavio da u sekularnoj Francuskoj „nijedan zakon nije superiorniji od zakona Republike”(...) apsolutno moramo zaštititi našu djecu”.

Isplate već od naredne godine

Francuski katolički biskupi najavili su osnivanje nezavisne komisije koja će procijeniti zahtjeve žrtava seksualnog zlostavljanja u crkvi, naglasivši da bi se kompenzacija mogla uspostaviti relativno brzo, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse) ukazujući kako su crkveni zvaničnici pod sve većim pritiskom da obeštete žrtve nakon što je istraga potvrdila ekstenzivno seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Crkva je već obećala da će osnovati fond koji će početi da vrši isplate sljedeće godine, a sada će biti ojačan „prodajom nekretnina u vlasništvu Biskupske konferencije Francuske i biskupija“, rekao je biskup Molin-Bofor poslije sastanka u katoličkom svetištu Lurd. On je također kazao da će se tražiti zajam od banaka ako bude potrebno i da će od Vatikana biti zatraženo da pošalje posmatrače koji će pomoći da se ispita odgovor Francuske crkve.

Njegovi komentari, dodaje AFP, došli su na kraju sastanaka 120 članova konferencije o tome kako odgovoriti na poražavajuću istragu o „masovnom fenomenu” seksualnih napada na djecu koji je često bio prekriven „velom tajne”.

Izvještaj na 2.500 stranica objavljen u oktobru detaljno je opisao svešteničko zlostavljanje 216.000 maloljetnika, dok se broj penje na 330.000 kada se uračunaju tužbe protiv drugih crkvenih službenici, kao što su nastavnici u katoličkim školama.

Istraga je pozvala Crkvu da žrtvama isplati odštetu sopstvenim sredstvima, umjesto da traži od vjernika da doniraju sredstva za kompenzaciju za zločine koje je počinilo sveštenstvo, te je pozvana da plati reparacije iako je većina slučajeva daleko izvan zastarjelosti.

Francuski biskupi su u petak, 5. novembra, po prvi put formalno priznali da Crkva snosi „institucionalnu odgovornost“ za zlostavljanje, a visoki članovi sveštenstva kleknuli su u subotu u molitvi u znak pokajanja. Ali, naglašava AFP, udruženja žrtava kažu da riječi nisu dovoljne i da traže odštetu koja bi Crkvu koštala desetine miliona eura.

Reakcije žrtava

Udruženja koja zastupaju žrtve pozdravile su skoro jednoglasnu odluku francuskih biskupa o prodaji crkvene imovine radi obeštećenja kao značajan korak u obračunu francuske Rimokatoličke crkve sa seksualnim zlostavljanjima u svojim redovima, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Istovremeno, dodaje list, upozorili su da će budno paziti sprovođenje ostalih mjera najavljenih 8. novembra, koje također uključuju osnivanje nezavisnog tijela za reparacije kao i radne grupe koje će do 2023. izraditi konkretne prijedloge o pitanjima poput obuke sveštenika.

Žrtve svešteničkog zlostavljanja dugo su čekale na objavu o obeštećenju, protiveći se ranijim sugestijama francuskog katoličkog rukovodstva da bi fond za obeštećenje žrtava trebalo da se finansira uglavnom iz donacija vjernika. „To je ono čemu smo se nadali“, rekao je Olivije Savinjak (Olivier Savignac), član krovnog udruženja grupa žrtava svešteničkog zlostavljanja. „Zato što je institucija ta koja preuzima odgovornost“, rekao je Savinjak koga je sveštenik seksualno zlostavljao s 13 godina.

Francuski biskupi također su odlučili da će svaka žrtva dobiti individualnu nadoknadu - još jedan ključni zahtjev žrtava, koje su odbile prijedloge o paušalnoj isplati i rekle da svaki slučaj treba posebno da se procijeni. Neke žrtve kažu da treba da nadoknade višegodišnje medicinske račune i druge troškove povezane s traumom izazvanom zlostavljanjem.

Biskupi nisu dali popis onoga što bi crkva mogla da proda, ističe list, dodajući da neke francuske biskupije, poput one u Parizu, imaju pozamašnu imovinu, ali druge su u finansijskim poteškoćama.

Razmjere bez presedana

Biskupska konferencija održala je svoj godišnji sastanak mjesec dana nakon što je izvještaj nezavisne komisije otkrio veliko seksualno zlostavljanje djece unutar Francuske katoličke crkve u posljednjih 70 godina, ističe agencija Asošiejtid pres (The Associated press) naglasivši da izvještaj opisuje „sistemsko” prikrivanje zloupotreba i poziva crkvu da poštuje vladavinu zakona u Francuskoj.

„Osjetili smo gađenje i užas kada smo shvatili koliku patnju je toliko ljudi preživjelo i još uvijek preživljava“, rekao je predsjednik Biskupske konferencije Erik de Molin-Bofor, pozdravljajući odluku biskupa o obeštećenju žrtava kao “odlučujući korak“.

Oktobarska istraga otkrila je da je francuska crkva godinama pokazivala „duboku, potpunu i čak okrutnu ravnodušnost“ štiteći sebe, a ne žrtve onoga što je bilo sistemsko zlostavljanje, napisao je ranije Reuters (Reuters).

Žan Mark Sov (Jean-Marc Sauve), šef komisije koja je sastavila izvještaj tvrdi da su žrtve većinom dječaci, od kojih su mnogi imali između 10 i 13 godina. Najviše zlostavljanja zabilježeno je u periodu od 1950. do 1970., s očiglednim ponovnim porastom slučajeva ranih 1990-ih, navodi komisija u svom izvještaju.

Komisiju su osnovali katolički biskupi u Francuskoj krajem 2018. da bi rasvijetlili zloupotrebe i vratili povjerenje javnosti u crkvu u vrijeme opadanja kongregacija, ukazuje Rojters, dodajući da je komisija radila nezavisno od crkve.

Sov je rekao da su razmjere bez presedana te da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava putem poziva za svjedočenje, a hiljade ih je pronađeno u arhivama. On je dodao da je u Francuskoj crkvi bilo oko 2.900-3.200 osumnjičenih pedofila u posljednjih 70 godina.

Otkrića, koja su pokazala da je problem u Francuskoj rasprostranjeniji nego što se ranije mislilo, bila su posljednja koja su potresla Rimokatoličku crkvu, nakon serije skandala o seksualnom zlostavljanju širom svijeta, često uključujući djecu.

Papa je u junu rekao da je kriza seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi svjetska "katastrofa", dok je ove godine izdao najopsežniju reviziju zakona Katoličke crkve u posljednje četiri decenije, insistirajući da biskupi preduzmu mjere protiv sveštenika koji zlostavljaju maloljetne i ugrožene odrasle osobe.

Ipak, naglašava Rojters, kritičari optužuju papu da je suviše sporo reagovao na skandale seksualnog zlostavljanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG