Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga o seksualnom zlostavljanju za koje je znao bivši papa


Papa Benedict XVI. napušta Vatikan 2013. godine
Papa Benedict XVI. napušta Vatikan 2013. godine

Njemački državni tužitelji u Münchenu pokrenuli su u istragu o 42 slučaja u kojima su čelnici Katoličke crkve navodno propustili djelovati, nakon što je 20. januara objavljeno izvješće o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Münchena i Freisinga.

Odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koja je za nadbiskupiju pripremila navedeno izvješće, u dva je navrata, u kolovozu i studenome 2021., dostavila javnom tužiteljstvu materijale vezane uz navedene slučajeve, kazala je u petak glasnogovornica tužiteljstva Anne Leiding za agenciju Dpa.

Jedan od autora izvješća o zatvaranju očiju pred slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, navodi da se i tadašnji nadbiskup Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedict XVI., može optužiti za nedolično ponašanje.

On je 2013. odstupio s te dužnosti, znao za zlostavljanje ali nije ništa poduzeo, u slučaju koji je potresao Rimokatoličku crkvu i Vatikan, prenosi Hina.

Papa emeritus Benedikt XVI., koji nakon povlačenja s dužnosti živi povučenim životom u Vatikanu, jedan je od trojice njemačkih kardinala koje se optužuje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. Kao kardinal Joseph Ratzinger bio je nadbiskup Municha i Freisinga između 1977. i 1982.

Ratzinger i njegov nasljednik na dužnosti Friedrich Wetter optuženi su u izvješću za izravno i osobno nedolično reagiranje. U izvješću se navodi da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju između 1945. pa do 2019.

Na Ratzingerovu navodnu odgovornost ukazuje se vezano uz četiri slučaja zlostavljanja. Sadašnji nadbiskup Münchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx, optužen je za nedjelovanje u povezanosti s dva slučaja.

Benedikt je opovrgavao da je sudjelovao u sastanku 1980. na kojem je taj svećenik iz Essena, nakon dva slučaja seksualnog zlostavljanja, premješten u Bavarsku, no tvrtka WSW tvrdi u izvješću da je Ratzinger sudjelovao na tom sastanku.

"Šteta Benediktovu ugledu je velika, pogotovo jer se on uvijek prikazivao kao borac protiv seksualnog zlostavljanja unutar Crkve", rekao je katolički teolog Daniel Bogner. Biskup Franz-Josef Overbeck iz biskupije Essen pozvao je u petak na djelovanje nakon objavljivanja izvješća.

XS
SM
MD
LG