Dostupni linkovi

Portugalski biskupi najavili komisiju za istragu o seksualnim zlostavljanjima


Biskupi prisustvuju misi koju je služio papa Franja za otvaranje sinoda na Trgu Svetog Petra u Vatikanu ( 3. oktobar 2018. godine)
Biskupi prisustvuju misi koju je služio papa Franja za otvaranje sinoda na Trgu Svetog Petra u Vatikanu ( 3. oktobar 2018. godine)

Katolička crkva u Portugalu osniva nacionalni komitet za koordinaciju rada lokalnih crkvenih grupa koje se bave mogućim slučajevima seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenstva, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Komitet će „ojačati i proširiti“ odgovor Crkve na sve trenutne i istorijske optužbe o zloupotrebi, rekli su portugalski biskupi u četvrtak nakon četvorodnevnog sastanka u svetilištu Fatime u centralnom Portugalu.

Crkveni zvaničnici nisu rekli ko će sedeti u nacionalnom komitetu, ni kada će početi sa radom, niti koje će biti njegove konkretne smernice.

Komitet će delovati kao nacionalno „prisluškivanje“ za razvoj događaja u istragama, navodi se u saopštenju.

Širom zemlje organizovala se 21 lokalna grupa koje procenjuju slučajeve seksualnog zlostavljanja dece. Grupe se sastoje uglavnom od advokata, psihologa i psihijatara.

Grupe su osnovane nakon poziva pape Franje 2019. godine da crkva odgovori na optužbe o zlostavljanju.

Neki vodeći portugalski katolici, uključujući političare i pisce, pozvali su biskupe da osnuju potpuno nezavisnu komisiju za istraživanje mogućih istorijskih zloupotreba.

Do toga je došlo nakon što je prošlog meseca izveštaj, koji je odjeknuo u medijima, otkrio seksualno zlostavljanje dece unutar Francuske katoličke crkve. Studija koju je objavila nezavisna komisija procenjuje da je oko 330.000 dece seksualno zlostavljano tokom 70 godina od strane sveštenika ili drugih ličnosti iz crkve.

Pre dve godine, portugalski crkveni zvaničnici rekli su da su vlasti od 2001. istražile samo desetak navoda o seksualnom zlostavljanju portugalskih sveštenika. Više od polovine tih slučajeva je odbačeno, jer su crkveni istražitelji zaključili da nema dovoljno dokaza za gonjenje.

XS
SM
MD
LG