Dostupni linkovi

Pad na svetskim berzama i cene nafte


Berza u Frankfurtu

Vrednost akcija na svetskim berzama je pala u ponedeljak, kao i cena nafte za oko 3 dolara po barelu u trenutku kada se evropski ministri energetike sastaju da razgovaraju o uvozu ovog energenta iz Rusije i sankcijama.

Berze su zatvorene zbog praznika u Kini, mnogim drugim azijskim tržištima i Britaniji.

Vrednost indeksa CAC 40 na berzi u Parizu je pala za 1,7 odsto, a nemačkog DAKS za skoro 1 procenat.

Istraživanje od ponedeljka takođe je pokazalo da je proizvodnja u evrozoni stagnirala u aprilu, jer su se fabrike mučile da nabave sirovine, dok je potražnja bila smanjena zbog naglog povećanja cena i zabrinutosti za ekonomske izglede.

To je izazvalo strahove od naglog usporavanja u drugom kvartalu koje će uticati na globalni rast, u trenutku kada centralne banke širom sveta pooštravaju politiku u borbi protiv inflatornih pritisaka, koje je pogoršao rat u Ukrajini.

Izveštaj koji pokazuje da su restriktivne mere u cilju sprečavanja širenja korona ograničile proizvodnju u Kini, glavnom regionalnom pokretaču rasta, novi je izvor zabrinutosti investitora.

Epidemija COVID-19 uticala je na operacije kineskih fabrika i tražnju na tržištu, rekao je analitičar Biroa za statistiku u Pekingu Džao Ćinghe.

Neka preduzeća su smanjila ili obustavila proizvodnju, uz poremećaje u logistici, kao i u snabdevanju sirovinama i komponentama.

Stanovnici Šangaja, najnaseljenijeg grada u Kini, proveli su veći deo aprila u izolaciji. U prestonici Pekingu masovno se testiraju milioni stanovnika.

U Ukrajini se očekuje da će prva grupa civila koja je nedeljama bila zarobljena u čeličani u Mariupolju pod ruskom opsadom, kasnije u ponedeljak stići do grada pod kontrolom ukrajinskih institucija.

Ministri energetike EU sastaju se u ponedeljak kako bi razgovarali o odluci Rusije da prekine isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj i raspravljali o šestoj rundi sankcija zbog odluke Moskve da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ministri energetike su takođe planirali da razmotre koje korake da preduzmu ako Rusija pojača svoj pritisak smanjenjem isporuke gasa drugim članicama.

Uoči ovog sastanka, cena referentne američke nafte je pala za 2,98 dolara na 101,71 dolara po barelu u elektronskom trgovanju na berzi u Njujorku. U petak je pala za 67 centi na 104,69 dolara po barelu.

Nafta Brent, koja je međunarodni standard, pojeftinila je 2,78 dolara na 104,36 dolara po barelu.

U petak su na Volstritu veliki gubici tehnoloških akcija izazvali pad indeksa S&P 500 od 3,6 odsto, a Nasdak Composite-a za 4 procenta, ukupno u aprilu 13,3 odsto što je najveći mesećni gubitak od 2008.

"Realnost je da je raspoloženje oko spremnosti na rizik za investiranje užasno, tako da ‘bikovima’ (bulls – investitori koji su spremni da investiraju) nikada nije bilo gore“, rekao je Stiven Ines (Stephen Innes) iz SPI Asset Management.

"Kao rezultat toga, nalazimo se na neverovatno krhkom tržištu sa mnoštvo aktivnosti na plitkim nivoima likvidnosti – posebno u tehnološkom sektoru, gde rast usporava," dodao je Ines.

Investitori analiziraju finansijske rezultate velikih tehnoloških kompanija, industrijskih firmi i trgovaca na malo, a neki razočaravajući rezultati ili izgledi Apple-a, Google-a i Amazona podstakli su prodaju deonica prošle nedelje.

Oni takođe očekuju sledeće korake američkih Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije. Najveći rast mesečne inflacije od 2005. uplašio je investitore koji su već zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa.

Investitori očekuju da će Fed u sredu podići stope za 0,50 odsto, iako je neizvesno kako će čelnik Džerom Pauel (Jerome Powell) prezentirati ovu odluku.

Povećanje od 0,25 tržišta su več ukalkulisala.

Dolar se vratio ka vrhuncu od skoro dve decenije, a evro je pao na 1,05 dolara, dok su se investitori pripremali za verovatno povećanje stope Fed-a.

Izvor: Reuters, AP

XS
SM
MD
LG