Dostupni linkovi

Masovna testiranja na COVID-19 u kvartovima kineske prijestolnice


U redu za testiranje na korona virus, Peking, 25. april 2022.

Kina se bori da suzbije val zaraze u Šangaju, svom najvećem gradu, koji je sedmicama bio skoro potpuno blokiran i javio je 26. aprila o 52 smrtna slučaja od COVID-a 19.

Pekinške vlasti naredile su ljudima u 12 centralnih kvartova na koje otpada većina gradskog stanovništva da se podvrgnu tri kruga PCR testiranja nakon otkrića desetaka zaraženih u gradu u posljednjim danima.

Najmnogoljudniji centralni kvart prijestolnice, Čaojang, prvi je koji je podvrgnut masovnom testiranju od ponedjeljka, dok su građanima koji su stajali u dugačkim redovima zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi uzimali bris.

Još 11 kvartova je 26. aprila započelo s testiranjima.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Naredba testiranja za Čaojang izazvala je paničnu kupovinu 24. aprila i građani su stvarali dugačke redove iako su državni mediji pružili uvjeravanja da ima dovoljno robe.

Mještani Pekinga izjavili su kako strahuju od ponavljanja iznenadnih zatvaranja kao u Šangaju, gdje su se ljudi borili da nabave hranu i medicinske potrepštine za stanja drugačija od COVID-a 19.

Gradski zdravstveni zvaničnik Xu Hejian izjavio je 25. aprila da je širenje virusa u Pekingu "još u okviru obima kontrole".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG