Dostupni linkovi

Ozbiljne političke posljedice, bezbjednost stabilna ali ugrožena


Sjednica Skupštine Crne Gore, ilustrativna fotografija

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o bezbjednosnoj situaciji u državi nakon protesta Demokratskog fronta i zaključcima koje je, većinom glasova, usvojio Odbor za odbranu i bezbjednost. Nakon tri dana rada Odbor za bezbjednost je ponudio plenumu zaključke u kojima se kaće da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, bez obzira na dešavanja naprotestima, a postupanja institucija za sprovođenje zakona bila su na nivou i u okviru svojih ovlašćenja. Odbor je dao punu podršku nadležnim institucijama da obezbjede dosljedno sprovođenje zakona, a institucijama je upućen poziv da blagovoremeno ispitaju osnovanost primjedbi i dilema u vezi prekoračenja službenih ovlašćenja.

Povod su događaji nakon 17.oktobra kada je policija prekinula tronedjeljne proteste opozicionog Demokratskog fronta. Demokratski front je policijsku akciju nazvao brutalnim prekoračenjem ovlašćenja i upotrebu neprimjerene sile nad demonstrantima, dok su državne institucije i Vlada Crne Gore ocjenili da se radilo o legitimnoj aktivnosti policije koja je rezultirala minimalnom upotrebom sile. Epilog ovih događaja je više uhapšenih, među kojima su poslanici i novinari i više povrijeđenih demonstranata i policajaca.

Organizatori protesta, poslanici Demokratskog fronta nisu prisustvovali raspravi.

Komentarišući zaključke Odbora za bezbjednost ministar pravde Zoran Pažin je rekao da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali ugrožena. Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Milutin Simović je rekao, da je upotreba policijskih ovlašćenja bila uzrokovana nezakitim ponašanjem demonstranata.

Demokratska partija socijalista je spremna da, odmah po dobijanju pozivnice za članstvo u NATO, raspiše izbore 2. decembra, kako bi se što prije razriješile sve dileme koje su se otvorile u parlamentu i na ulici, saopštio je poslanik DPS-a Tarzan Milošević tokom rasprave. On je pozvao sve partije da zajednički rade na unapređenju izbornog procesa kako bi bile otklonjene sve dileme koje bi mogle dovesti u sumnju rezultat narednih izbora.

Poslanici Socijalističke narodne partije Snežana Jonica i Aleksandar Damjanović napustili su zasjedanje i prethodno pitali ko je odgovoran za zloupotrebu ovlašćenja policije za privođenje poslanika i novinara i prebijanje građana. Oni su ocjenili da zaključci Odbora ne rješavaju problem već pokazuju golu silu parlamentarne većine i povećavaju tenzije.

I Goran Danilović poslanik Demosa je napustio sjednicu Skupštine konstatujući da je parlament izgubio smisao, te da je parlament zgažen prekoračenjem ovlašćenja.

Protesti Demokratskog fronta imaju isključivo cilj destabilizaciju države, sa krajnjim ciljem nedobijanje pozovnice za članstvo u NATO, rekao je Darko Pajović predsjednik Pozitivne. Misleći na članice Demokratskog fronta, Pajović je naglasio da promjene neće izvoditi oni koji državu ne priznaju.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Dritan Abazović poslanik Građanskog pokreta URA je apelovao na Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Upravu policije da u subotu, kada Demokratski front bude održao novi protest, urade sve da sačuvaju javni red i mir i izrazio protest zbog hapšenja kolega poslanika i novinara.

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder pozvao je nadležne institucije da odgovore na pitanje ko je ko i zašto pomogao da se već propali, relativno mirni protesti reafirmišu u incidente sa ozbiljnim posljedicama. On je zatražio odgovornost i sankcije, bez obzira radi li se o učesnicima protesta ili predstavnicima države.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal i korupciju Milivoje Katnić je rekao da je Osnovno državno Tužilaštvo došlo do saznanja da su događajima od 17. i 18. oktobra šest lica zadobila povrede, među kojima je jedan poslanik i naložilo prikupljanje dokaza radi utvrđivanja postojanja krivičnog djela.

Nakon konsultacija na kolegijumu predsjednika Skupštine, parlament će se u četvrtak izjasniti o zaključcima Odbora za bezbjednost i odbranu o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG