Dostupni linkovi

DF: Ultimatum Đukanovićevoj vladi do subote


Podgorica: Protestna šetnja opozicije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Podgorica: Protestna šetnja opozicije

U novom protestu dijela crnogorske opozicije okupljene u savezu Demokratski front (DF) u Podgorici u nedjelju uveče teže je povrijeđen jedan policajac koji je pogođen kamenicom u glavu, dok je pet policijaca lakše povrijeđeno, saopštila je policija.

Iako je protest izgledao uglavnom miran, policija je saopštila da je ipak bilo povrijeđenih i da je kamenicom je pogođen i jedan demonstrant koga je policija prevezla do bolnice, dok je tokom kamenovanja televizije Pink u centru Podgorice povređena urednica te televizije Ivana Drobnjak.

Tokom protesta nekoliko hiljada ljudi oštećeno je nekoliko objekata i vozila u gradskom jezgru, navodi se u saopštenju policije.

Situacija u glavnom gradu Crne Gore u ponedjeljak ujutro je mirna.

Tokom protestne šetnje koja je krenula sa Trga Republike ispred zgrade crnogorskog Ministastva unutrašnjih poslova (MUP) postavljen je ultimatum vladi premijera Mila Đukanovića da do subote, 24 oktobra, podnese ostavku i omogući formiranje prelazne vlade, što je zahtjev DF-a od početka protesta 27 septembra.

U suprotnom, najavljen je veliki protest u Podgorici na koji je planiran dolazak građana iz svih drugih crnogorskih gradova.

To je saopštio Andrija Mandić, jedan od lidera Fronta, koji su predvodili kolonu od, kako pojedini mediji procjenjuju, više hiljada pristalica DF-a. Mandić je na njih apelovao da ne prave incidente i ne napadaju policiju, navodeći da su to njihovi „rođaci i braća“.

Mada je, uoči protesta, patroliranje specijalnih snaga policije đžipovima uz rotaciju i zvuke sirena podgoričkim ulicama, negovještavalo da bi moglo doći do reprize sukoba od subote naveče, u kojima je bilo povrijeđenih i uhapšenih i razbijenih izloga, to se nije dogodilo i ozbiljnijih incidenata nije bilo.

FOTO GALERIJA: Opozicija organizovana protestnu šetnju

Jake policijske snage nalazile su se ispred svih važnih državnih insitutucija i na na koji način, za razliku od subote veče, nijesu ometali prolaz demonstranata bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, gdje su se do subote ujutro nalazili bina i nekoliko stotina šatora Demokratskog Fronta.

Novinarima je bilo upadljivo da su se, za razliku od šarene ikonografije koja je pratila davdesetodnevni neprekidni protest pristalica Demokratskog Fronta, u nedjelju vijorile samo „nove“ crnogorske zastave uz uobičajene pokliče „Milo lopove“ i „Gotov je“.

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Vijeće za nacionalnu bezbjednost (VNB), kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović, ocijenilo je da je tokom tronedeljnih protesta DF-a bilo više aktivnosti koje su ugrožavale Ustavni poredak, stabilnost države i bezbjednost građana i njihove imovine.

Ocijenjeno je da su državni organi i službe Glavnog grada postupale u skladu sa zakonom i da je do primjene policijskih ovlašćenja došlo zbog nezakonitog ponašanja i aktivnog otpora učesnika protesta.

VNB se založilo da se što prije obnovi dijalog u okviru demokratskih institucija sistema.

Uporedo sa protestima, iza zatvorenih vrata u Podgorici održavala se sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, najvišeg bezbjednosnog tijela u Državi, koji je razmatrao situaciju nakon što je policija u subotu ujutro upotrebom sile prekinula tronedjeljni protest Demokratskog Fronta a u subotu uveče opet intervenisala i šok bombama, suzavcem i pendercima razbila novi pokušaj demonstranata da se okupe ispred sjedišta Skupštine Crne Gore.

Iz Uprave policije je u zvaničnom saopštenju objašnjeno kako je do toga došlo jer su demonstranti pokušali da nasilno uđu u Parlament.

Međutim, tokom dana u nedjelju, predsjednik Skupštine i lider manje članice vladajuće koalicije Ranko Krivokapić izjavio je kako niti on niti ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji je potpredsjednik SDP-a, nijesu imali informaciju da je u subotu veče bilo pokušaja zaposjedanja Nacionalnog parlamenta. Iz redova policije posljednja izjava stigla je od samog Konjevića, koji je u emisiji jedne podgoričke televizije bio izričit kako je policija tokom razbijanja protesta DF-a, u subotu ujutro, koristila minimalna ovlašćenja.

Američka ambasada: "Suzdržanost i poštovanje vladavina prava"

Konjević je poručio da je spreman da podnese ostavku ukoliko se utvrdi da je prekršio Zakon ijednim postupkom.

Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine
Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine

Prethodno je zbog pogoršanja političkih prilika u Crnoj Gori održana vanredna sjednica proširenog Kolegijuma predsjednika parlamenta, nakon koje je prvi čovjek Zakonodavnog doma Ranko Krivokapić pozvao poslanike DF-a da se vrate u Skupštinu i probleme rješavaju u institucijama sistema.

On je najavio kako će o tome večeras raspravljati najprije Vijeće za nacionalnu bezbjednost a potom i i Odbor za bezbjednost i odbranu, a u utorak će ta tema biti na dnevnom redu skupštinskog plenuma.

Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori saopštenjem za javnost oglasili su se delegacija Evropske Unije u Podgorici, američka ambasada kao i rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Demonstracije ne bi trebalo da budu remetilačkog karaktera, a prekomjerna upotreba sile sa bilo čije strane je neprihvatljiva", ističe se u saopštenju Delegacije EU koja je pozvala sve da "pokažu uzdržanost i poštuju zakon" a nadležne organe da efektivno istraže jučerašnje događaje u skladu sa principima vladavine prava.

Američka ambasada u sličnom tonu saopštenja „poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava. Uvažavajući princip slobode okupljanja, demonstracije treba da budu mirne", ističe se u saopštenju.

Simptomatično je reagovalo rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem koji je prenijela agencija Tanjug u kome se žali zbog događaja u Podgorici. Navodi se kako, "ne može da se ne uoči da, uprkos uvjerenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu.“

Nakon opšte opšte osude opozicionih partije i bronjih nevladinih organizacija zbog policijskog razbijanja demonstracija, posebno zbog privođenja poslanika tog političkog saveza kao i dvojice novinara, u nedjelju su se oglasile Bošnjačka stranka, koja je članica vladajuće koalicije i opoziciona Pozitivna Crna Gora, osuđujući nasilje na podgoričkim ulicama i pozivajući da se rješenja nađu u insititucijama, bez ishitrenih poteza aktera.

Iz Demosa Modraga Lekića saopštili su da ih ohrabruje jednodušna i blagovremena osuda režimskih akcija u Podgorici od strane prestižnih NVO i slobodnih medija.

Otvoreno pismo Vladi, MUP-u i Upravi policije u međuvremenu je uputila grupa od gotovo stotinu građana, među kojima su i nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, izvršni direktor Pokreta za neutralnost i novinar Marko Milačić, sociolog Bojan Baća, urednik portala "Vijesti" Srdan Kosović, koji su oštro protestovali zbog“ policijskog nasilja nad učesnicima mirnih građanskih protesta.”

XS
SM
MD
LG