Dostupni linkovi

Odbor za bezbjednost bez odgovora na važna pitanja


Sukobi s policijom 17. oktobar 2015.

Povodom aktuelne situacije u vezi sa protestima koji su prekinuti intervencijom policije, u nedjelju su zasijedali Vijeće za nacionalnu bezbjednost i skupštinski Odbor za bezbjednost, a u narednom prilogu se bavimo pravnim i političkim konsekvencama njihovih zaključaka i ocjena.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović je ocijenilo da je tokom prethodnih dana, u vezi sa protestima koje je organizovao opozicioni Demokratski front bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbjednost građana i imovine, a da su policija i gradske službe u potpunosti postupale u skladu sa zakonom.

Slične ocjene je usvojio i skupštinski Odbor za bezbjednost koji je glasovima vladajuće Demokratske partije socijalista i Pozitivne Crne Gore izglasao da nadležnim državnim organima daje punu podršku, a da od Tužilaštva očekuje pravnu ocjenu koji su prouzrokovali „više povrijeđenih pripadnika policije, novinara i građana i materijalnu štetu.

Poslanici Demokratskog fronta koji su organizovali proteste nijesu učestvovali u radu Odbora, a protiv usvojenih zaključaka Odbora bili su: poslanica opozicione Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica i nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović koji je kao član skupštinskog Odbora za bezbjednost prisustvovao jučerašnjoj sjednici.

„Nijesam zadovoljan tokom jučerašnje sjednice i odnosom poslanika parlamentarne većine koji su sjednicu Odbora za bezbjednost iskoristili da iskažu političke kvalifikacije i stavove u odnosu na proteste“, rekao je Kaluđerović.

„Ponuđene konstatacije su većinom glasova podržale aktivnosti policije, a uopšte nijesmo bili u prilici da imamo precizne informacije, niti je sprovedena procedura koju je dužan da sprovede ministar unutrašnjih poslova. Svaka upotreba sile, po zakonu zahtijeva da se o svakom konkretnom primjeru podnese izvještaj, a ministar procjenjuje da li je to učinjeno u skladu sa zakonom. Bilo je i prirodno da, prije nego što bi se kvalitativno odredili prema postupanju policije u konkretnim događanjima imamo detaljan izvještaj o tome, pa da se nakon toga vrijednosno odredimo.“

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost iz parlamentarne većine, poslanik DPS-a Luiđ Škrelja nije želio šire da obrazlaže sinoćnje zaključke.

„Smatram da su Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Odbor za bezbjednost i odbranu okvir u kom treba svi da se krećemo. Ja kao legalista podržavam pokretanje svake inicijative kroz legalne, državne organe. Smatram da je upravo u tome svrha sinoćnje sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.“

Kaluđerović koji smatra da je jučerašnja sjednica Odbora za bezbjednost više bila u funkciji dnevne politike nego što iz nje može proisteći bilo što što bi moglo doprinijeti rašćišćavanju prethodnih događaja i stabilizaciji situacije, rekao je da se Odbor bavio stvarima za koje nije nadležan, a da su izostali neki važni odgovori.

„Jedan broj veoma značajnih pitanja je ostao bez odgovora. Između ostalog, barata se vrlo teškom optužbom da je ugrožen ustavni poredak. Na moje direktno pitanje ministru unutrašnjih poslova – da li je od Agencije za nacionalnu bezbjednost dobio bilo kakav papir koji upućuje na to – ministar nije odgovorio. Bojim se da se pribjegava neosnovnim političkiim kvalifikacijama na mjestu koje nije pravo za to, a da se otvorene ostavljaju veoma značajne stvari.“

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG