Dostupni linkovi

Podgorica: Policija prekinula novi pokušaj protesta opozicije


Crnogorska policija je razbila novi pokušaj pristalica Demokratskog fronta da se okupe ispred sjedništa Skupštine Crne Gore, nakon što je rano u subotu ujutro prekinut dvadesetodnevn protest opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Podgorici.

Nakon jutrošnje akcije, u kojoj je povrijeđeno više demonstranata i šest policajaca i uhapšeno desetak osoba među kojima su i poslanici, novi protestni skup i šetnju do Parlamenta najavio je lider NOVE Andrija Mandić.

Kolona demonstranata je krenula ka Skupštini ali ih je u blizini dočekao kordon policije koji je demonstrante razbio u nekoliko grupa bacajući šok bombe, suzavac i ispaljujući gumene metke. U tom sukobu je uhapšeno više osoba, razbijeno je nekoliko izloga, a lideri DF Nebojša Medojević i Branko Radulović su zadobili udarce.

Kolona demonstranata se potom okupila na glavnom Trgu Slobode, odakle su krenuli ka sjedištu NOVE u Hercegovačkoj ulici. Radulović je pozvao demonstrante da se raziđu i zakazao novo okupljanje za nedjelju. Policija, opremljena sredstvima za razbijanje demonstracija je još jedan sat patrolirala centrom Podgorice, ali novih nemira nije bilo.

Ovome je prethodilo hapšenje pripadnika Pokreta za neutralnost Marka Milačića i Vladislava Dajkovića i profesora Vladimira Božovića, koji su organizovali drugi protest zbog intervencije policije nad liderima Demokratskog fronta.

Mediji u Crnoj Gori prenose da policija neće dozvoliti neprijavljena okupljanja u Podgorici i u drugim gradovima.

VIDEO: Policija u Podgorici prekinula demonstracije DF

Policija u Podgorici prekinula demonstracije DF
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Nakon razbijanja protesta u ranim jutarnjim satima, komunalna policija je potom kamionima i bagerima uklonila nekoliko stotina postavljenih šatora na bulevaru ispred Skupštine i binu sa razglasom.

Demokratski front je nazvao akciju policije brutalnim policijskim nasiljem protiv mirnih demonstranata, a oštrim saopštenjima su se obratili javnosti i druge opozicone stranke.

Podsjetimo, dvadesetodnevni protesti Demokratskog fronta pred sjedištem Skupštine Crne Gore prekinuti su intervencijom više stotina policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija u subotu ujutro u 6 časova, kada je pred sjedištem Skupštine bilo najmanje demonstranata. Jedan broj demonstranata je pružio otpor namjeri policije da ih skloni sa ulice, zbog čega je došlo do sukoba sa policijom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link


U sukobu sa policijom, više demonstranata je povrijeđeno među kojima je i Milan Knežević predsjednik Demokratske narodne partije koji je bio nekoliko sati u Urgentnom centru, a potpredsjednik Skupštine Branko Radulović je takođe udaren.

Mediji navode da je među pretučenima i urednik portala IN4S, Gojko Raičević, koji, prema objavljenom snimku, nije pružao otpor prilikom hapšenja.

Slaven Radunović izlazi iz zgrade suda, Podgorica, foto: Savo Prelević
Slaven Radunović izlazi iz zgrade suda, Podgorica, foto: Savo Prelević

Posljednje informacije govore da je šest policajaca povrijeđeno. Tokom akcije policije uhapšeno je jedanaest osoba, a među kojima su poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović. Policija u civilu je uhapsila novinara dnevnog lista "Dan" Dražena Živkovića koji je snimao događaj.

Policija je blokirala kompletan centar grada, odnosno okolne ulice, zbog čega dva sata nikome nije bio dozvoljen prilaz mjestu događaja. Komunalne službe su potom kamionima i bagerima uklonili sav mobilijar, odnosno nekoliko stotina postavljenih šatora na bulevaru i binu sa razglasom.

Inače, protesti Demokratskog fronta su trajali dvadeset dana, a njihovi uslovi za prekid demonstracija bio je ostavka Vlade Mila Đukanovića i formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala poštene izbore. Skupovi su održavani bez incidenata.

U prvom saopštenju za javnost predsjedništvo DF je ocjenilo da je režim Mila Đukanovića odlučio da uđe u poslednju, nasilnu fazu odbrane sopstvenog diktatorskog vladanja.

"Predsjedništvo DF-a razmatra sve raspoložive opcije odgovora na režimsku policijsku brutalnost. Brutalnim policijskim nasiljem Milo Đukanović je Crnu Goru doveo na samu ivicu građanskog rata i jasno poslao poruku da je spreman da svim sredstvima brani svoju diktatorsku vlast", kaže se na kraju saopštenja DF-a. Poslanici ostalih opozicionih partija su veoma oštro osudili akciju policije.

(Podgorica nakon policijske akcije, RSE/Foto: Savo Prelević)


Reakcije

Nezavisni poslanici Mladen Bojanić i Obrad Gojković su ocjenili da je, brutalnom akcijom probrane partijske policije ubijena Skupština čije poslanike biju i hapse.

Poslanik Demosa Goran Danilović je rekao da akcija policije sramna i mafijaška, predstava moći u nemoćnoj državi i predstava snage jedne korumpirane vlasti.

Predsjendik SNP-a Srđan Milić je policijski napad na protestante nazvao brutalnim napadom organizovane kriminalne grupe, obučene u policijske uniforme.

"Nepostojanje naloga, prekoračenje sile, mučki i podli napadi na poslanike i narod predstavljaju stvarnu sliku sistema u kojem živimo", saopštio je Milić naglašavajući da je došlo do prekoračenja ovlašćenja za šta se neće moći izbjeći odgovornost.

(RSE/Foto: Srđan Janković)


U međuvremenu, poslanik DF-a Slaven Radunović je pušten iz policije i suđenje mu je u Sudu za prekršaje zakazano za 26. oktobar.

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) osudio je nasilno razbijanje protesta DF-a u subotu ujutro, ocjenjujući da je upotreba sile bila nepotrebna, a odluka vlasti da je upotrijebi izaziva zabrinutost.

"Hapšenje i prebijanje novinara je nedopustivo ugrožavanje slobode medija u zemlji čija se vlast deklarativno zalaže za evropske i evroatlantske vrijednosti", saopšteno je iz URA.

Oglasila se i Mitropolija SPC u Crnoj Gori koja je najoštrije osudila, kako je rečeno, nasilnu policijsku akciju nad nenaoružanim civilima.

Uprava policije je saopštila da je lakše povrijeđeno šest policajaca, a da je do intervencije policije došlo zbog narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike koji su se u međuvremenu dogodili.

U policijskom saopštenju se navodi da su se učesnici skupa oglušili o upozorenja, pozive i naređenja, da su osim pasivnog pružali aktivni otpor, te da je došlo do probijanja policijskih kordona vozilom kao i napada na policijske službenike.

Policija saopštava da je privedeno 11 osoba.

"Prilikom privođenja ovih lica policijski službenici su, radi savlađivanja aktivnog otpora i napada, budući da su se za to stekli zakonski uslovi, upotrijebili sredstva prinude – fizičku snagu i sprej", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG