Dostupni linkovi

Može li nastavak protesta destabilizovati Crnu Goru


Opozicioni protest, 17. oktobar
Opozicioni protest, 17. oktobar

Potpredsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je situacija u Crnoj Gori, nakon višenedjeljnih protesta Demokratskog fronta, stabilna i da Đukanovićeva Vlada neće prihvatiti ultimatum da podnese ostavku. Sa druge strane, iz Fronta ponavljaju da neće odustati od svojih zahtjeva i da će u subotu održati protestnu šetnju u Podgorici. Nakon svega postavlja se pitanje: Postoji li opasnost da Crna Gora uđe u zonu političke i sveukupne nestabilnosti i koliko na njena unutrašnja dešavanjaima uticaja tzv. spoljni faktor?

Dan nakon što je opozicioni savez Demokratski front postavio ultimatum vladi Mila Đukanovića da podnese ostavku, kako bi se formirala prelazna vlada koja bi organizovala demokratske i fer izbore, odgovor na ultimatum stigao je od potpredsjednika Vlade Duška Markovića, koji je u ponedjeljak uveče odgovarao na pitanja novinara gostujući u emisiji podgoričke Atlas televizije.

“Od ostavke Vlade i formiranje prelazne neće biti ništa. Zbog toga što je to nedemokratski zahtjev koji odudara od političkih i demokratskih standarda. Vlast se konstituše na izborima. Mi smo za politički dijalog spremni ali za ucjene ne“, bio je kategoričan Marković.

Sa druge strane, u Demokratskom frontu su čvrsti u stavu da neće odustati od zahtjeva za pad Vlade kao ni od protestne šetnje najavljene za subotu, a koju su prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Pričati o našim zahtjevima kao nedemokratskim i vraćati nas u institucije sistema, kao da pričamo o odnosima političkih partija u Švedskoj ili Holandiji, zaista je smiješno. Posebno je smiješno svim onim građanima koji su svjedociovih dana načina kako se brani režim u Crnoj Gori, kako to, vjerovatno, rade režim i medijske kuće u Sjevernoj Koreji. Pozvaćemo sve građane da nam se pridruže, kojima je do slobode i promjena u Crnoj Gori i nećemo se razilaziti dok diktator ne padne“, kaže za RSE jedan od lidera Fronta Slaven Radunović.

Mogu li zatezanja u političkim odnosima i sve oštrija polarizacija između onoga što su stavovi državnih organa i predstavnika Demokratskog fronta biti uvod u narušavanje političkih i sveukupnih prilika u Crnoj Gori i uvod u neku vrstu destabilzacije? Potpredsjednik Vlade Duško Marković tu opasnost trenutno ne vidi.

“U ovom trenutku Crna Gora je stabilna, bezbjedna, život se u Crnoj Gori odvija potpuno normalno na svim nivoima, ali rizici i opasnosti za ugrožavanje stabilnosti postoje. Ako se bude nastavilo djelovanje van zakona imaće odgovor države kao što bi bio u svakoj drugoj državi“, poručuje Marković.

Slaven Radunović, pak, poručuje da odgovornost za buduće događaje nije na Demokratskom frontu.

“Neko ko je postavio ovakve uslove i pravila igre godinama, ko je pretvorio čitavu državu i njen aparat u uslužna sredstva za sticanje bogatstva svog ličnog i ili porodičnog, on ima najveću odgovornost. Ne narod koji toga želi da se oslobodi“, tvrdi Radunović.

U međuvremenu sve više se u fokusu političkih posmatrača i analitičara nalazi moguća pozadina protesta. Direktan povod za ocjene kako je očigledan uticaj sa strane dalo je nedavno saopštenje ruskog MIP-a u kome se uzražava žaljenje zbog toga što je prekinut opozicioni kamp u centru Podgorice i dodaje kako citat „uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu.“

Upravo na tezu kako je neposredan povod za proteste sprječavanje Crne Gore da udje u NATO, što je na liniji spoljnopolitičkih interesa Moskve, od početka insistiraju crnogorske vlasti. Ulje na vatru spekulacijama o uticaju inostranog faktora dodalo je sinoćnje okupljanje ispred crnogorske ambasade u Beogradu pristalica desničarske organizacije Dveri i Demokratske stranke Srbije. Oni su podržali demonstracije u Podgorici noseći transparente„ Sloboda srpskoj Sparti“, „Milo lopove“ i „Gotov je“.

Istovremeno, dio srpskih medija dodatno podiže temperaturu naslovima kako je Crna Gora na ivici građanskog rata, prikazujući je kao nestabilnu državu.

U televizijskom nastupu u ponedjeljak uveče Duško Marković nije želio ni da potvrdi ni da demantuje medijske navodekako Rusija i politički i finansijski podržava proteste u Podgorici. Bio je međutim konkretniji u optužbama na račun nacionalističkih strukturau Srbiji za podršku podgoričkim demonstrantima.

“Daleko od toga da mi mislimo da je zvanična Srbija uključena u ovo. Ali postoje političke strukture u Srbiji koje su snažno zainteresovane da Crna Gora ne nastavi svoj evropski i evroatlantski put i zbog toga su veoma aktivne u Crnoj Gori. Veoma su aktivni na različite načine, pa i propagandističke“, konstatovao je Marković.

U međuvremenu rasprava o akteulnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori nastavlja se na zatvorenoj sjednici Skuštinskog odbora za bezbjednost i odbranu, dok će tema protesta biti jedina na plenarnom zasjedanju parlamenta u srijedu.

Na pitanje podgoričkog Radija Antena M da prokomentariše sve češće ocjene da protest podržavaju pojedine grupacije iz Srbije ali i Rusije, član predsjedništva Demokratskog fronta i potpredsjednik Nacionalnog parlamenta Branko Radulović je odgovorio:

“To je najveća laž koju sam u životu čuo. Ovo su multietnički, multikonfesionalni, isključivo crnogorski bunt za slobodom, ništa više.“

XS
SM
MD
LG