Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oružje ide preko Hrvatske, ali ne za Siriju


Hrvatska strana odbija da se radi o pošiljkama za Siriju, ilustrativna fotografija

Hrvatske vlasti priznale su da aerodrom na Krku koristi za transfer oružja i vojne opreme u američkoj organizaciji iz zemalja istočne Europe na odredišta u trećim zemljama, ali odbijaju da se radi o pošiljkama upućenim u Siriju, kako špekuliraju mediji. Nevladine udruge kažu kako je sasvim moguće da Hrvatska u tom poslu krši UN-ovu Konvenciju o trgovini oružjem.

„To je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi“, kazao je ministar obrane Damir Krstičević na pitanje koriste li Amerikanci riječki aerodrom na otoku Krku za transfer oružja porijeklom iz istočnoeuropskih zemalja do odredišta u trećim zemljama. Balkanska istraživačka mreža BIRN navodi kako se radi o transferu oružja za prozapadne snage u Siriji koje se bore protiv takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), koji je do kraja prošle godine išao preko Njemačke, a kada je Njemačka počela stavljati primjedbe, od travnja se transfer obavlja preko krčkog aerodroma, po ugovoru sklopljenom sa hrvatskom agencijom za transfer oružja „Alan“.

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević
Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević

Hrvatska strana odbija da se radi o pošiljkama za Siriju. Predsjednik agencije „Alan“ Ivica Nekić kaže da je riječ o normalnom poslovanju, pogotovo zbog činjenice da je Hrvatska povoljno smještena na svim prometnim koridorima. "Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati ne stoje", poručio je.

„Mi kažemo da su te stvari normalne i zakonite, i da međunarodno priznate zemlje koje nemaju nikakvog embarga kupuju, prodaju i provoze kroz Republiku Hrvatsku, isto kao što izvoze kroz susjedne zemlje i mnoge druge zemlje na kugli zemaljskoj“, kazao je.

On je izričito odbio navode kako je riječ o pošiljkama Siriji, kazavši kako su takve tvrdnje neutemeljene i ne stoje. „Ne samo Amerikanci, nego svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije", tvrdi Nekić.

BIRN navodi kako je od travnja do kraja rujna bilo 4 leta velikih transportnih azerbejdžanskih iljušina Il-76 do Krka i 10 letova transportera koje je unajmilo američko Ministarstvo obrane od Krka do američke zračne baze Al Udeid u Kataru, a da otuda postoji redovit transport vojne opreme do Kuvajta, gdje se prikuplja oružje za prozapadne snage u Siriji koje se bore protiv IDIL-a

Gordan Bosanac iz zagrebačkog Centra za mirovne studije ne vjeruje službenim objašnjenjima kako se ne radi o oružju i opremi za Siriju, i u izjavi za naš program kaže kako mu je cijeli ovaj posao vrlo upitan:

„I to zato što je Hrvatska potpisnica UN-ovog ugovora o trgovini oružjem koji ima jasne kriterije tko, kada, gdje i kako može slati oružje. Sa druge strane, Sjedinjene države nisu ratificirale tu UN-ovu konvenciju i naravno da se postavlja pitanje – da li Sjedinjene države – kršeći Konvenciju – guraju Hrvatsku u prostor da i sama prekrši tu Konvenciju?Mislim da smo do sada već uspjeli dokazati da je ranija hrvatska prodaja oružja Saudijskoj Arabiji povrijedila tu UN-ovu konvenciju, a ono što zabrinjava je da nikoga nije briga što se ta Konvencija krši.“

Naime, Konvencija u jednom svom članku obavezuje zemlju potpisnicu da prije slanja oružja u neku drugu zemlju, za koju nema nikakvih ograničenja niti embarga, mora napraviti tzv. test proporcionalnosti i dokazati da oružje neće biti zloupotrijebljeno i da se njime neće činiti ratni zločini.

„Danas postoje jasni dokazi da su Saudijci slali oružje u Jemen i da su tim oružjem počinjeni ratni zločini. A kada smo mi pitali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo gospodarstva koji su zaduženi za izdavanje licenci je li napravljen taj test proporcionalnosti, dobili smo izmotavajuće odgovore. Odnosno, mi ih čitamo vrlo jasno da nikakav test proporcionalnosti nije napravljen, i time je povrijeđen članak 7 Konvencije“, kaže Bosanac i nada se da će se nakon ovog najnovijeg slučaja nadležni saborski odbori probuditi i propitati zakonitost svih ovih postupaka.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG