Dostupni linkovi

Organizacija islamske saradnje isključila Siriju iz članstva


Sirijske izbjeglice traže utočište u Turskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Direktan link

Sirijske izbjeglice traže utočište u Turskoj

Članice Organizacije islamske saradnje isključile su Siriju iz članstva u toj organizaciji, na vanrednom samitu u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Istovremeno, ekspertska komisija UN u najnovijem izveštaju zaključila je da su snage Bašara Al Asada počinile ratni zločin i zločin protiv čovečnosti nad sirijskim civilima.

Savet bezbednosti UN razmatraće u četvrtak na zatvorenoj sednici da li da uspostavi novu civilnu kancelariju za rešavanje krize u Siriji, uoči okončanja posmatračke misije UN u nedelju.

U pokušaju da izoluju režim u Damasku, učesnici samita Organizacije islamske saradnje složili su se o "potrebi za momentalno okončanje nasilja u Siriji i suspenziji te zemlje iz OIS-a", piše u deklaraciji sa sastanka.

Generalni sekretar OIS-a Ekmeledin Isanoglu rekao je na konferenciji za štampu da je sa samita poslata "snažna poruka koju je muslimanski svet uputio sirijskom režimu".

"Taj svet više ne može da prihvata režim koji masakrira sopstveni narod koristeći avione, tenkove i tešku artiljeriju", dodao je.

"To je i poruka medjunarodnoj zajednici da muslimanski svet podržava mirno rešenje (za Siriju), želi okončanje krvoprolića i odbija da taj problem postane međuverski i da se prelije" na region, poručio je Isanoglu.

Isključenje Sirije iz članstva u OIS-u preporučeno je na pripremnom sastanku dvodnevnog samita na kojem je učestvovalo četrdesetak šefova arapskih država.

Iran, koji je saveznik Damaska, jedina je zemlja koja se otvoreno usprotivila isključenju Sirije, među 57 članica OIS-a, koja predstavlja milijardu i po muslimana širom sveta.

U drugoj deklaraciji sa samita, pod nazivom "Pakt iz Meke", OIS je izrazila podršku "muslimanskim narodima pod represijom, suočenim sa borbenim avionima i napadima redovne vojske, što je slučaj sa sirijskim narodom".

U deklaraciji se ističe potreba za saradnjom muslimanskih zemalja, borbom protiv podela među muslimanima, promocijom "umerenog islama, borbom protiv terorizma i načina razmišljanja koji do njega dovodi".

U "Paktu iz Meke" se, takođe, izražava zadovoljstvo zbog odluke saudijskog kralja Abdalaha, domaćina samita, da u Rijadu osnuje centar za podsticanje dijaloga između muslimanskih sunita i šiita.

UN: U Siriji počinjeni ratni zločini

Snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada i provladina milicija Shabiha počinili su ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad sirijskim civilima, dok su antirežimski pobunjenici počinili zločine manjih razmera, zaključila je ekspertska komisija UN u najnovijem izveštaju.

Istražna komisija, koju je imenovao 47. člani Savet UN za ljudska prava, saopštila je da su vladine snage i saveznička milicija odgovorne i za druga "gruba kršenja međunarodnog zakona o ljudskim pravima", uključujući, između ostalog, samovoljna hapšenja, nezakonita ubijanja i napade na civile bez pravljenja razlike, preneo je AFP.

U izveštaju na 102 strane, koji će 17. septembra biti predstavljen Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, navodi se da razmere vojnih operacija i "primenjene metode" ukazuju na umešanost, na najvišim nivoima, oružanih i bezbednosnih snaga i vlade".Kako navodi AP, komisija UN je zaključila i da su antivladine oružane grupe, sa svoje strane, takođe počinile ratne zločine, uključujući ubijanja, vansudska pogubljenja i torturu, ali u mnogo manjoj meri u poređenju sa zlodelima koja su izvršile vladine snage i Shabiha.

Dovršivši istragu o masakru u selu Hula krajem maja, istražitelji su saopštili da su vladine snage i borci Shabihe odgovorni za pokolj nad više od 100 civila, među kojima skoro polovinu čine deca, preneo je Rojters.

Izveštajem, koji je sačinjen na osnovu 1.062 intervjua, na terenu i u Ženevi, obuhvaćen je period od 15. februara do 20. jula, dodaju agencije.

Članovi komisije su, međutim, istakli da je njihova istraga bila ometena nemogućnosću da zadatak u potpunosti sprovedu na teritoriji Sirije.

Prema navodima opozicionih aktivista, više od 20.000 ljudi ubijeno je otkako je u Siriji pre 17 meseci počela pobuna protiv režima predsednika Bašara al-Asada, inspirisana drugim pobunama "arapskog proleća" protiv autokratskih režima u regionu.

Sirijski sukob, koji sve više izmiče kontroli, postepeno je prerastao u građanski rat punih razmera, za koji komisija UN kaže da uključuje "brutalnije taktike i nove vojne sposobnosti obeju strana", navode agencije.
XS
SM
MD
LG