Dostupni linkovi

Napad na Azaz, OIC o isključenju Sirije


Eksplozija blizu hotela UN u Damasku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Eksplozija blizu hotela UN u Damasku

Sirijski vojni avioni gađali su u srijedu grad Azaz na sjeveru Sirije, gdje su ubili najmanje 30 osoba, nakon što je u eskploziji u Damasku nešto ranije ranjeno troje ljudi.

Istovremeno, u regionu su sve prisutnija strahovanja da bi sirijski sukob mogao da zahvati i susjedni Liban. Saudijska Arabija je zatražila od svojih građana da napuste Liban zbog bojazni od mogućih otmica.

Klan šiitskih muslimana u srijedu je saopštio da su oteli 20 Sirijaca u Libanu u znak odmazde za raniju otmicu Libanaca u Damasku. Pobunjenici, koji su oteli Libanca Hasana al Mekdada, tvrde da je on pripadnik libanske militantne organizacije Hezbolah, koji je to negirao.

Grupa od 11 libanskih talaca našla se među ugroženima u udaru iz vazduha na Azaz. Četiri člana grupe vode se kao nestali nakon napada, dok se za ostale navodi da su ranjeni.

Jedan od vojnih lidera pobunjenika rekao je da je pogođena zgrada u kojoj su bili taoci. Očevici su izjavili da je desetak kuća uništeno u napadu.

Azaz se nalazi nekoliko kilometara južno od turske granice i na oko 48 kilometara sjeverno od Alepa.

Jaka eksplozija odjeknula je u Damasku, u blizini kompleksa vojnih zgrada i nedaleko od hotela u kojem su smješteni posmatrači Ujedinjenih naroda.

Osim što je troje ljudi ranjeno, prema izvještajima državne televizije eksplozija je prouzročilu veliku materijalnu štetu. Na snimcima se vidi ugljenisani automobil i jako oštećena cisterna s gorivom. U saopštenju se navodi da je bomba bila upravo tu podmetnuta.

Slobodna sirijska armija preuzela je odgovornost za ovaj napad, tvrdeći da im je cilj bio kompleks vojnih zgrada na Trgu Umajed u Damasku. Nadali su se da će postići isti efekat kao kod udara na zgradu sigurnosnih službi, 18.jula, kada je Bašar al Asad izgubio trojicu važnih čelnika svoje vlasti.

Dodatni pritisci na Damask

Paralelno, Organizacija za islamsku saradnju se sprema isključiti Siriju iz članstva u nadi da će ta simbolička gesta prouzročiti dodatni pritisak na zvanični Damask da obustavi sukobe. Iran se, međutim, oštro protivi tom potezu.

Američki ministar odbrane Leon Panetta optužio je Teheran da igra mnogo veću ulogu u sirijskom sukobu, nego to javno priznaju.

"Svjedoci smo sve veće prisutnosti Irana što u nama izaziva duboku zabrinutost. Mislimo da Iran ne bi trebao igrati tako veliku ulogu u svemu, jer je to opasno. Prije svega zbog povećanja broja žrtava i zbog potpore koju daju Asadovom režimu i kojeg jačaju. I to u trenucima kada smo bili sigurni da postepeno, ali sigurno gubi snagu. Sve to samo produžava bijedu i patnju sirijskog naroda“, rekao je Panetta.

Kina je u srijedu optužila pojedine zapadne zemlje za pokušaj svrgavanja vlasti u Siriji davanjem veće podrške pobunjenicima.

Kritike su izrečene u zvaničnom "Narodnom listu" u vrijeme kada je na razgovore u Kinu doputovao izaslanik sirijskog predsjednika Asada.

Kina i Rusija su nekoliko puta iskoristile pravo veta u Savjetu sigurnosti UN da bi blokirale akcije protiv Asadovog režima. Moskva je ključni Asadov saveznik, a Kina ima svoje razloge zbog kojih se protivi vojnoj intervenciji.

List Komunističke partije Kine ponovio je stav Pekinga da je jedino rješenje za sirijsku krizu političke prirode i kritikovao je prijedloge sa zapada o uvođenju zone zabranjenog leta kao potkopavanje multilateralnog pristupa za koji se zalagao odlazeći mirovni izaslanik UN Kofi Anan.

U saopštenju se kaže da se razmišlja i o upućivanju poziva sirijskim opozicionim grupama da dođu na razgovore u Peking
XS
SM
MD
LG