Dostupni linkovi

Ofanziva na Alepo, Asad imenovao novog premijera


Bitke u Alepu, avgust 2012.
Bitke u Alepu, avgust 2012.
Sirijski grad Alepo od četvrtka ujutro je izložen novom bombardovanju, saopštili su aktivisti, jer vladine snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad okruzima koje su zauzeli pobunjenici. Kontradiktorni su izveštaji o tome ko upravlja gradom. Istovremeno, Asad je imenovao novog premijera nakon što je prethodni prebegao u Jordan. Sa ofanzivom vladinih snaga u Alepu, Iran organizuje međunarodni sastanak o krizi u Siriji.

Okršaji u najvećem gradu u Siriji koncentrisani su na strateški okrug Salah al-Din, gusto naseljeno područje sa uskim ulicama. Ova oblast je od vitalnog značaja za snabdevanje vladinih snaga koje dolaze sa juga.

Državni mediji tvrde da armija sada potpuno kontroliše ovaj okrug i izveštavaju da su stotine "terorističkih plaćenika" uhapšeni ili ubijeni.

Pobunjenička Sirijska slobodna armija saopštila je da je pokrenula kontranapad i ponovo preuzela kontrolu nad okrugom pošto im je stigla pomoć od 700 boraca, te da su se vladine snage povukle uz teške gubitke u ljudstvu i tehnici.

Kako prenosi reporter agencije Rojters, pojedini pobunjenici na terenu su ga obavestili da treba da se skloni iz četvrti jer su se oni povukli sa kontrolnih punktova koje su sedmicama unazad kontrolisali.

Intenzitet sukoba u Alepu i drugim delovima Sirije nagoveštavaju da Asad ostaje odlučan u svojoj nameri da sačuva vlast, ocenjuju svetske agencije.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu je saopštila da je tokom sukoba širom zemlje u sredu ubijeno 167 ljudi, uključujući 33 civila u Alepu.

Ministarski sastanak u Teheranu

Organizacija Amnesti interešenel je objavila snimke od 23. jula, na kojima se vidi više od 600 kratera nastalih posle artiljerijskog granatiranja grada i njegove okoline.

"Amnesti je zabrinut da će novo razmeštanje teškog naoružanja u stambenim četvrtima u i oko Alepa dovesti do daljeg kršenja ljudskih prava i teškog kršenja međunarodnog prava", upozorila je ta organizacija za ljudska prava.

Za 16 meseci pobune koja je prerasla u građanski rat, poginulo je više od 21.000 ljudi.

Sirijski predsednik Asad imenovao je u četvrtak ministra zdravlja Vaela Nadera al-Halkija za novog premijera, nakon što je prethodni Riad Hidžab prebegao pre neki dan u Jordan.

Hidžab je najviši vladin zvaničnik koji je prebegao tokom 17-mesečne pobune protiv Asadovog režima.

Za četvrtak je u Teheranu najavljen ministarski sastanak zemalja koje imaju isti stav prema sirijskom režimu i rešavanju krize u toj zemlji, uz prisustvo, kako je rekao šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi „12 ili 13 zemalja iz Azije, Afrike i Latinske Amerike“. Međutim, nije precizirao o kojim državama je reč.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, jedinog regionalnog saveznika sirijskih vlasti, rekao je da će sastanku prisustvovati države sa "korektnim i realnim" pogledima na krizu. To će po, po njegovom mišljenju, biti prilika da se vojni sukobi zamene političkim naporima u cilju rešavanja krize.

Kuvajt i Liban su saopštili da neće prisustvovati ovom skupu. Neće učestvovati ni ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Umesto njega skupu će prisustvovati ruski ambasador u Teheranu.

Zapadne države izrazle su sumnju u posredničke sposobnosti Irana. Ove sedmice šef iranske obaveštajne službe Said Džalil je posetio Damask, gde je izjavio da je Sirija ključni deo regionalne „osovine otpora i Teheran neće dozvoliti da bude slomljena“.
XS
SM
MD
LG