Dostupni linkovi

Borbe u Aleppu i Damasku, SAD i Turska o pomoći pobunjenicima


Pobunjenici u Aleppu
Sukobi vladinih snaga i pobunjenika nastavljeni su i u subotu u Aleppu, gdje pobunjenici tvrde da su osvojili položaje vojske u četvrti Salahedin.

Istovremeno, do žestokih sukoba došlo je u četvrti Tadamun u Damasku, a pucnji iz vatrenog oružja i eksplozije čuju su i u drugim dijelovima sirijske prijestonice, navode nevladine organizacije i pobunjenici.

"Sirijska oslobodilačka vojska uspjela je preuzeti kontrolu nad nekoliko strateških položaja u glavnom pobunjeničkom uporištu Salahedinu. Sukobi su žestoki i ne prestaju posljednja 24 sata. Bombarduje se više dijelova Aleppa", kazao je komandant te pobunjeničke formacije Abdel Kader Saleh.

Pobunjenici tvrde da su se "taktički" povukli iz Salahedina zbog napredovanja vladinih trupa, dok vlasti saopštavaju da su preuzele potpunu kontrolu nad tom četvrti.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava (OSDH), vojska po svemu sudeći priprema "veliku operaciju" i napad na četvrt al-Sukari, pobunjeničko uporište koje bombarduje od subote ujutro.

U Damasku, borbe traju u Tadamunu, četvrti koju je vojska navodno preuzela 4. avgusta, navode OSDH i Lokalni komiteti za koordinaciju. Pucnji iz vatrenog oružja i eksplozije ccuju se i u četvrti Kabun. Pobunjenici navode da se puca i u četvrti Džubeir, na koju se ispaljuju i rakete.

Sukobi traju, iako je sirijska vojska saopštila je početkom avgusta da je, nakon žestokih sukoba sa Sirijskom oslobodilačkom vojskom, preuzela potpunu kontrolu nad Damaskom.

Pobunjenici navode da je u Siriji u petak ubijeno 187 ljudi, od čega 111 civila, 52 vojnika i 24 pobunjenika.

Dodatna humanitarna pomoć

Američki državni sekretar Hilari Klinton najavila je u subotu u Istanbulu da će SAD obezbijediti dodatnih 5,5 miliona dolara humanitarne pomoći za sirijski narod.

Klintonova je rekla da su SAD, zajedno sa ovom posljednjom novčanom pomoći, ukupno izdvojile 82 miliona dolara sa narod Sirije od početka krize u ovoj zemlji.

Clinton je u subotu u Istanbulu razgovarala s turskim čelnicima o tome kako podržati sirijske pobunjenike i pripremiti tranziciju vlasti u eri nakon priželjkivanog odlaska Bashara al-Assada s vlasti.

Razgovori sa predsjednikom turske Abdullahom Gulom, kao i premijerom i ministrom finansija, te aktivistima sirijske opozicije, bili su fokusirani na koordiniranu podršku SAD-a i Turske pobunjenicima.

Washington je već pružio podršku u komunikacijskoj opremi i liječničkim uslugama.

Američki zvaničnici već sedmicama objavljuju da je na vidiku kraj vlasti sirijskog predsjednika Al-Assada i svoj su fokus djelovanja usmjerili sa propale mirovne inicijative UN-a na pitanje šta dolazi nakon odlaska režima.

Posjeta Hillary Clinton Ankari dolazi u vrijeme niza žestokih sukoba, pobunjeničkih pobjeda i odbrane sirijske vojske, uključujući Aleppo, ekonomski centar zemlje.

Istovremeno, postoji izvjesna nesigurnost o tome koliko usko sirijske opozicione grupe djeluju zajedno, te da li neke djeluju za pojedine zemlje u regionu ili čak kao terorističke grupe.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame je pod rastućim pritiskom da se više ukljući u sukob koji traje već 17 mjeseci.

Mnogi analitičari vide tursku kao ključni element. Najmanje 50.000 sirijskih izbjeglica našle su zaštitu u toj zemlji, a dvije su države istorijski povezane trgovinskim i kulturnim vezama.

SAD su u petak uvele nove ankcije sirijskoj državnoj naftnoj kompaniji zbog poslovanja sa Iranom, kao dio pritiska na Teheran da okonča svoj sporni nuklearni program.

Washington je takođe osudio iransku podršku sirijskom režimu, a narednih dana SAD planiraju još sankcija prema Siriji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG