Dostupni linkovi

Bivši premijer: Asadov režim kontroliše samo 30 posto Sirije


Sirijski pobunjenik cilja na snejperistu vladinih snaga u tokom borbi u Alepu, 13, augusr 2012.
Sirijski pobunjenik cilja na snejperistu vladinih snaga u tokom borbi u Alepu, 13, augusr 2012.
Bivši sirijski premijer Rijad Hidžab, koji je izbjegao u Jordan, rekao je u utorak da snage režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada kontrolišu samo 30 posto teritorija zemlje.

Istovremeno, Asadov izaslanik nalazi se u Pekingu gdje će razgovarati sa kineskim šefom diplomatije.

Hidžab, koji je pre nedelju dana prebjegao u Jordan, izjavio je na konferenciji za štampu u Amanu da je režim, po njegovim rečima, "uništen u vojnom, ekonomskom i moralnom pogledu".

"Sirijski režim kontroliše ne više od 30 odsto teritorije Sirije", kazao je Hidžab na konferenciji za novinare u Amanu.

Hidžab je potvrdio da se pridružio pobunjenicima i pozvao je druge političke i vojne lidere da okrenu leđa sirijskom režimu. On je još jednom kazao da je napustio režim koji ubija svoje građane, te da nema namjeru da u “uskoro slobodnoj Siriji” obavlja ikakvu javnu funkciju.

U Pekingu, Asadov izaslanik Bouthaina Shaaban, izaslanik sirijskog predsjednika, će se sastati sa šefom diplomatije Jang Jiejčijem, izjavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, što je dio napora Pekinga da nađe političko rješenje krize u Siriji.

To ministarstvo je najavilo kako namjerava pozvati i predstavnike opozicije na razgovore.

Kina se protivi oštrim sankcijama Siriji i zajedno s Rusijom dva puta je u Vijeću sigurnosti UN vetom blokirala rezoluciju protiv Assadova režima.

UN-ova šefica za humanitarna pitanja Valeri Amos stigla je u Siriju, gdje je humanitarna situacija sve teža. Procjenjuje se da je oko dva milijuna civila pogođeno nasiljem, a više od milijun ih je raseljeno, dok su deseci tisuća izbjegli u susjedne zemlje.

Amos je u Siriju ušla s konvojem iz Libanona i trebala bi se sastati sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Faisalom Mekdadom, kao i predstavnicima Crvenog polumjeseca kako bi se dogovorilo dopremanje značajnije humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Istovremeno, Organizacija za suradnju islamskih zemalja namjerava isključiti Siriju iz članstva.

Nacrt rezolucije koju je prihvatila većina šefova diplomacije bit će predstavljena u Jeddi na izvanrednom samitu.

Protiv nacrta su bili Iran i Alžir koji se smatraju bliskim saveznicima al Assada.

"Teheran nikada neće podržati takvu odluku. Države regije ne vide da je to urota cionističkog režima,“ izjavio je Ramin Mehmanparast, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Inače, Sirija je suspendirana iz članstva Arapske lige u novembru prošle godine.

I dok se, s jedne strane, vode diplomatski razgovori, nasilju u Siriji se ne nazire kraj.

Državni mediji javljaju da je vojska u provinciji Homs ubila veliki broj „terorista“, dok opozicija saopćava da se u Alepu i Damasku i dalje vode snažne brobe.

Opozicijski Opservatorij za ljudska prava saopćio je da je tokom ponedjeljka ubijeno 180 ljudi, a gotovo sedamdeset u Damasku.

Pobunjenici su također prikazali snimku muškarca za kojeg tvrde da je pilot, jučer, oborenog aviona na istoku zemlje.

Vlast tvrdi da se avion srušio zbog "tehničkih problema“ i da je u toku potraga za pilotom.
XS
SM
MD
LG