Dostupni linkovi

Mladi oftalmolozi iz regiona ne žele ići odavde


Doktori Amra Nadarević Vodenčarević i Zlatko Mušanović, tokom Drugog kongresa mladih oftalmologa u Španjolskoj
Doktori Amra Nadarević Vodenčarević i Zlatko Mušanović, tokom Drugog kongresa mladih oftalmologa u Španjolskoj

Prije mjesec dana u Španjolskoj je održan europski Kongres mladih oftalmologa. Tijekom kongresa o veoma značajnim istraživačkim projektima koji će doprinijeti razvoju medicine govorili su i liječnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore.

Za emisiju Na vratima Evrope govorili su o svojim iskustvima u Španjolskoj te zašto sebe vide u svojim matičnim zemljama, iako EU vapi za mladim liječnicima.

Haris Kujundžić, direktor klinike za očne bolesti Crne Gore i profesor na tamošnjem medicinskom fakultetu, u Španjolskoj je tijekom europskog Kongresa oftalmologa odbranio tradicionalni operativni zahvat katarakte s kojim se mladi oftalmolozi danas u Europi ne susreću, a koja ima ogroman značaj u onim trenucima kada ultrazvučna operacija katarakte ne može postići željeni rezultat.

„Neobično je da iz jedne male Crne Gore pozovu oftalmologa da predaje tim mladim ljudima u Evropi. Prepoznali su naše napore da i u ovim skromnim uslovima mi pokušavamo i dajemo sve od sebe da budemo u korak sa savremenim medicinskim trendovima, da praktikujemo savremenu evropsku oftalmnologiju. Moram vam priznati također da je taj poziv, iako je tek polovina 2016. godine, konkretno za mene doista u karijernom smislu i događaj godine“, kaže Kujundžić.

Jelena Potić, liječnica na beogradskoj Klinici za očne bolesti Pasterova 2, branila je u Španjolskoj stav pristupu unutarnjoj operaciji oka. Sučelila se s kolegom oftalmologom iz Pariza koji je branio tradicionalnu eksternu operaciju. S kongresa se vratila veoma zadovoljna zbog činjenice da su liječnici zemalja regije u znanstvenom smislu jednaki s liječnicima daleko naprednijih zemalja

„Naši lekari su, mislim, zaista dobri, mi imamo zaista dobru školu. Što su oni u nekoj većoj prednosti u odnosu na nas, možda su neke tehničke mogućnosti u pitanju, ali mislim - sam efekat lečenja, kada se pogleda za pacijenta, ipak se to kod nas dobro radi. U suštini, mi ne zaostajemo toliko za svetom, svakako ne u znanju. Možda u nekim tehničkim stvarima, to naravno da. Ipak, naši pacijenti su dobro zbrinuti i dobro lečeni“, konstatuje Potić.

Učesnici kongresa u Španjolskoj
Učesnici kongresa u Španjolskoj

I doktor Zlatko Mušanović, sveučilišni asistent i oftalmolog UKC Tuzla, pričao nam je o svojim iskustvima iz Španjolske, gdje je pred stotinama oftalmologa govorio o operacijama katarakte u kompliciranim slučajevima, a koje se na UKC Tuzla također izvode.

„Nakon samog predavanja, svi smo od domaćina i voditelja sesija, posebno mi iz Tuzle, iz Bosne i Hercegovine, dobili prijatne pohvale od svojih kolega, i starijih i od domaćina. To je nešto što izaziva i ponos i obavezu da u narednom periodu pokušavamo da održimo taj nivo i da promovišemo i sebe, i svoj grad, i svoju kliniku, i svoju državu, u najboljem svjetlu u kojem možemo. Nemamo baš često priliku da prezentiramo nešto najbolje iz ovog društva, ali pokušaćemo svojim radom, svojim trudom, da to radimo u narednom periodu“, kaže Mušanović.

Mlada specijalistica oftalmologije i asistenticana Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, tridesetogodišnja Amra Nadarević Vodenčarević u Španjolskoj je govorila o veoma zanimljivoj temi - kako farmakološki pripremiti za operaciju pacijenta s glaukomom, a koji boluje i od drugih težih bolesti. Dosta kontraverzna tema privukla je ogromnu pozornost liječnika iz Europe, jer svaki operativni centar, i u BiH, i Njemačkoj, i Engleskoj, ima drugačije protokole.

„Možda je ovo u oftalmologiji prvi put da se neko pojavio kao pozvani predavač na tako velikim kongresima. Mislim da smo uradili malu promociju zemlje, jer su mnogi naviknuti da je Bosna i Hercegovina, nažalost, na dnu Evrope, nemamo pristupe nijednom grantu jer nismo Evropska unija, i nažalost, ne možemo da polažemo specijalistički ispit koji se svake godine održava u Parizu", kaže Nadarević Vodenčarević i dodaje: "Mislim da bi to otvorilo vrata i mogućnost da se naš ispit priznaje u Evropi. Mi, nažalost, nemamo mogućnost, moramo sve klasičnim putem – nostrifikacija dokumenata da bi naša diploma bila validna. S takvim jednim ispitom ipak je lakše doći raditi na neku kliniku u Njemačku, Švicarsku ili negdje drugo.“

Naši sugovornici, liječnici oftalmolozi, iako su imali prilike otići i ostati u nekim od zemalja EU, ipak su danas liječnici u svojim matičnim zemljama. Jelena Potić iz Švicarske se vratila u Srbiju.

„Verujem, da kažem, u neku lepšu budućnost na našim prostorima i mislim da je svakoj državi potreban dobar lekar. Sebe sad vidim ovde, ali sa nekom saradnjom sa stranim kolegama, u smislu lečenja nekih retkih bolesti, kojih ne samo kod nas, već nigde u svetu nema, napraviti saradnju sa većim centrima, kao što je Švajcarska, i samim tim razvijati saradnju i razmenjivati iskustva“, kaže Potić.

I doktor Haris Kujundžić ispričao nam je da je nedavno Njemačka odobrila liberalniji režim za prijem liječnika iz Crne Gore. Iako je ranijih godina razmišljao o odlasku sada više ne razmišlja.

„Pravo da vam kažem, u posljednjih nekoliko godina primjećujem neke napretke, i u našem društvu, i u našem zdravstvu. Vidim dosta mladih ljudi koji žele da ostanu, i to me ohrabruje i sada razmišljam više o tome da ostanem ovdje, da damo zajednički doprinos i da možda kroz nekoliko godina budemo još bliži tom evropskom nivou. Sada vidim sebe ovdje, u Crnoj Gori“, ističe Kujundžić.

Dr. Zlatko Mušanović u Tuzli već ima obitelj i ne bi volio otići, iako kaže da bi na klinikama zemalja Europske unije sigurno bili rado prihvaćeni.

„Mislim da ćemo mi našim trudom i nekim našim napretkom otvoriti vrata mladim oftalmolozima, mladim doktorima, za edukaciju u Evropi. Nadam se da će to ići uzlaznom putanjom, naravno, uz sve prepreke koje su ovdje karakteristične za našu sudbinu, ali ja mislim da tih prepreka u principu imate u svakom društvu, tako i ovdje. Spremni smo da se borimo, spremni smo da tražimo prostor i priliku za mlade doktore i mlade oftalmologe“, objašnjava Mušanović.

No, liječnica Amra Nadarević Vodenčarević ističe da je pitanje njenog odlaska iz Bosne i Hercegovine veoma teško. Brojne prilike odlaska već je propustila zbog želje da u svojoj zemlji nešto napravi. Danas već ne razmišlja tako.

„Imam osjećaj da pravim grešku ostajući ovdje, u Bosni. Nažalost, ja sam trenutno u Domu zdravlja - mi nemamo neke osnovne stvari za savremeni oftalmološki pregled. Lično ja se ne vidim u tome da radim tu konzervativnu oftalmologiju. Ja se više vidim u oftalmološkoj hirurgiji. Mislim da ima dosta mlađih koji promoviraju Bosnu i Hercegovinu, ali im se ne posvećuje pažnja. Naši mediji više vole crnu hroniku, izbore, ko je šta rekao, gdje je šta rekao, a neke pozitivne stvari se potiskuju ili se prikazuju kao slučajnost, slučajno se desilo, neće naredni Bosanac to moći odraditi", kaže Nadarević Vodenčarević.

Novi kongres oftalmologa Europe za dvije godine će biti održan u Poljskoj, a postoje naznake da bi onaj za četiri godine mogao biti održan u nekoj od naših zemalja regije. Upoznajući ovdašnje liječnike i sami oftalmolozi iz zemalja EU žele upoznati balkanske zemlje čiji su kadrovi, znanstvenici i liječnici, sve značajniji u svijetu napretka medicine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG