Dostupni linkovi

Seoba "belih mantila": Iz Novog Pazara u nemačke bolnice


Ilustracija
Ilustracija

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je u poslednje dve-tri godine medicinskih radnika iz Novog Pazara otišlo u Nemačku u potrazi za poslom i boljim uslovima života i rada, ali je poznato da upravo oni prednjače među profesijama na kursevima i školama nemačkog jezika u ovom gradu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00


Put Nemačke uglavnom idu mladi lekari koji dugo čekaju na posao ili dobijanje specijalizacije, specijalisti zbog loših materijalnih uslova, ali i medicinske sestre za koje povremeno Nacionalna služba za zapošljavanje oglašava slobodna radna mesta u nemačkim bolnicama i domovima zdravlja.

Trenutno, prema podacima ove službe, 26 lekara i 15 stomatologa je bez posla u Novom Pazaru, kao i više od 420 medicinskih sestara različitih obrazovnih profila.

Većina lekara odlazi zato što ne mogu da nađu posao i zato što im je dugo potrebno da dobiju specijalizaciju, dok na Zapadu i u Evropi to nije slučaj, objašnjava dr Safet Šaćirović.

"Od Nemačke očekujem da mi pruži sve što Srbija ne može: da dobijem specijalizaciju, da se usavršim, dobijem suspecijalizaciju i da mogu da svojoj porodici i sebi priuštim jedan normalan život akademskog građanina", kaže Šaćirović.

Još jedan od učenika škole jezika je i Sead koji je završio srednju medicinsku školu.

"Mislim da bih sa tom školom mogao da nađem tamo posao. Na taj način ću moći da obezbedim bolji život za svoju porodicu, ženu i dvoje dece i majku koja živi sa nama", kaže Sead.

Čas nemačkog u Novom Pazaru; FOTO: Amela Bajrović
Čas nemačkog u Novom Pazaru; FOTO: Amela Bajrović

Profesorica nemačkog jezika Minela Ziljkić kaže za RSE da je kroz njenu školu u poslednje tri godine prošao veliki broj zdravstvenih radnika, od kojih većina već radi u Nemačkoj.

“Njima je potrebno godinu do godinu i po dana da bi savladali nemački jezik i dobili B2 sertifikat. I dalje sam sa nekima u kontaktu, a poslednji lekar koji je otišao mi se baš pre nekoliko dana javio i on je prezadovoljan, što sa kolegama na poslu, to i sa životom u Nemačkoj“, kaže Ziljkićeva.

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović kaže za RSE da odlazak radne snage predstavlja latentnu opasnost u Srbiji, pa samim tim i u Novom Pazaru.

On tvrdi da do sada niko od zaposlenih u ovoj ustanovi nije raskinuo radni odnos ili tražio neplaćeno odsustvo zbog zapošljavanja u inostranstvu.

„Imamo saznanja da mnogo lekara pokušava da ode, da pohađaju kurseve nemačkog jezika, a nedavno je dvoje kolega i dolazilo na razgovor sa mnom oko toga, ali zvanično još uvek niko nije raskinuo radni odnos zbog posla u inostranstvu. Odlazak lekara u ovom trenutku ne bi predstavljao neki veliki problem za Dom zdravlja, jer na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja ima dosta nezaposlenih kolega. Ipak, sigurno bi neki masovni odlazak lekara specijalista u nekom doglednom vremenu napravio problem, jer smo sa njima u manjku i potrebno je vreme da bi mi dobili jednog kvalitetnog lekara specijalistu“, ističe Ćorović.

Lokalni mediji navode da je potvrdu za odlazak na rad u inostranstvo od Lekarske komore ove godine zatražilo 83 lekara iz Jugozapadne Srbije.

XS
SM
MD
LG