Dostupni linkovi

Određen pritvor petorici deportovanih iz Sirije u BiH


Transport sa Aerodroma u Sarajevu osumnjičenih za ratovanje na stranim ratištima koji su 19. decembra deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu
Transport sa Aerodroma u Sarajevu osumnjičenih za ratovanje na stranim ratištima koji su 19. decembra deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor petorici osumnjičenih za ratovanje na stranim ratištima koji su sinoć, 19. decembra, deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu na osnovu međunarodnih poternica Interpola.

Emir Ališić, Sead Kasupović, Miralem Berbić, Jasmin Keserović i Hamza Labidi po dolasku u BiH smješteni su u pritvor.

Sud Bosne i Hercegovine održao je 19. decembra 2019. godine, pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora za navedene.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva propisanog članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH.

Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Osumnjičeni za terorizam su prije deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, pa je istaknuto da su ih prije izručenja Kurdi tukli. Jedan od osumnjičenih - Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj potjernici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), a sve pod Članom 201 Krivičnog zakona BiH.

Osim navedene petorice, deportovani su također i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne putem međunarodne potjernice pa će oni prolaziti kroz redovnu proceduru. Boravit će u prostorijama Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) dok ne budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Deportovane žene i djecu iz Sirije za BiH odvode sa Međunarodnog aerodrome Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG