Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH odobrilo povratak 24 osobe iz Sirije


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisalo je dokument u kojem jednoglasno prepoznaje hitnu potrebu koordiniranog djelovanja kad je riječ o povratku jedne grupe bh. državljana iz Sirije.

U zvaničnom dokumentu, koji je na svome Twitter profilu podijelio ministar sigurnosti Dragan Mektić, stoji da su tri člana Predsjedništva BiH prepoznala potrebu da se za ukupno 24 bh. državljana, žena i djece, osigura siguran povratak u BiH u što skorijem roku.

Dokument koji je potpisalo Predsjedništvo BiH na Twitteru je podijelio ministar sigurnosti Dragan Mektić.
Dokument koji je potpisalo Predsjedništvo BiH na Twitteru je podijelio ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Među ovom djecom su i djeca bez roditeljskog staranja, njih, prema nezvaničnim informacijama, dvoje.

Ranije je, početkom oktobra, bila zvanično najavljena deportacija devet bh. državljana, i to na osnovu INTERPOL-ovih i bh. potjernica, ali u dokumentu Predsjedništva nema informacija o povratku ove grupe.

Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje da je u prvoj grupi planiran povratak žena i djece, ali da se suradnja s međunarodnim partnerima nastavlja, te da BiH kao članica Koalicije za borbu protiv militantne organizacije tzv. Islamske države ima obavezu prihvatiti svoje državljane i procesuirati ih u skladu sa zakonom.

Tačan broj bh. državljana u Siriji i Iraku nije poznat, ali prema podacima RSE, nešto više od stotinu bh. državljana je u zatvorima i kampovima koji su pod kontrolom kurdske administracije i međunarodne koalicije. Oko 60 njih su djeca, od čega polovina rođena u Siriji i Iraku.

Interpol je raspisao 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku. U BiH se do sada iz Sirije i Iraka vratilo više od 60 muškaraca i većina ih je ili procesuirana ili čekaju suđenja.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka dosad nije bila niti jedna oslobađajuća presuda.

Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana od kojih većinu čine žene i djeca.

XS
SM
MD
LG