Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupštinski Odbor o slučaju "Šarić" iza zatvorenih vrata


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu razmatrao je u četvrtak izvještaj crnogorske Uprave policije u slučaju Darka Šarića, ali bez prisustva predstavnika opozicionih partija. Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i direktor policije treba da upoznaju članove Odbora sa detaljima vezanim za rad policije u ovom slučaju.

Direktor policije Veselin Veljović je iskoristio zakonsku mogućnost da o slučaju Darka Šarića, osumnjičenog u Srbiji za krijumčarenje narkotika, razgovara sa članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost iza zatvorenih vrata:

"Tražim da u odnosu na prvu tačku dnevnog reda koja će tretirati izvještaj o aktivnostima Uprave policije sjednica odbora bude zatvorena za javnosti i tražim istovremeno da sjednici prisustvuju samo članovi odbora."


Protest zbog zatvaranja sjednice za javnost, iskazali su poslanici opozicionih partija koji su ocijenili da su državne institucije nesposobne da se izbore sa organizovanim kriminalom i da zatvaranjem sjednice od javnosti žele da se sakriju činjenice koje povezuju kriminalne strukture sa vrhom vlasti. Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene je novinarima saopštio koja bi pitanja uputio direktoru policije:

Nebojša Medojević i Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
"Ja sam htio danas da pitam gospodina Veljovića i ministra Brajovića, da li imaju saznanje da je izvjesni Branislav Mićunović u relaciji sa Duškom Šarićem, i da je on iskoristio svoj uticaj na premijera da se ovaj postupak zaustavi. Htio sam da predložim zaključak da, pošto je Skupština Crne Gore ponižena na najbestijalniji način, da se jedna delegacija skupštine obrati gospodinu Mićunoviću, da zakaže sastanak, da ode i poljubi ruku crnogorskom sultanu, i da ga zamolimo da nam isporuči gospodina Šarića, da bi mi mogli da nastavimo naše evropske i evro-atlantske integracije."


Optužbe na premijerov račun


I Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije je takođe ocijenio da su kriminalne strukture u Crnoj Gori povezane sa vrhom vlasti i iznio niz optužbi, konkretno na račun premijera Mila Đukanovića i njemu bliskih osoba:

"Vrlo je važno tu uključiti i četvrtog člana, a to je Stanko Subotić Cane i nikako, i nipošto ne smije da se zaboravi brat aktuelnog premijera Aleksandar Aca Đukanović. Dakle, ta grupa ljudi je grupa koja je čvrsto povezana i ja sam danas htio da dobijem odgovore od direktora policije o međusobnim odnosima u toj grupi, o povezanosti, o eventualnoj umiješanosti u vršenje konkretnih krivičnih radnji."


I u Socijalističkoj narodnoj partiji su se usprotivili zahtjevu Veljovića o zatvaranju sjednice. Vasilije Lalošević:

"Moramo svi konstatovati da su određene državne strukture u Crnoj Gori nesposobne. Nije ovaj odbor, niti crnogorska javnost kriva što je samo jedna rečenica ovog izvještaja... bilo bi potrebno i poželjno da cjelokupna crnogorska javnost sazna kako su državni organi Crne Gore dozvolili da od '93. godine jedno lice koje je nekom krojaču otuđilo 60.000 eura, ove 2010. po procjeni i operativnim saznanjima Uprave policije ima vrijednost više milijardi eura."


Ovim su na sjednici Odbora za bezbjednost ostali samo članovi odbora koji pripadaju vladajućoj koaliciji, ministar Unutrašnjih poslova i direktor policije. Predsjedavajući Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije je ocijenio da nije ni prvi ni posljedni put da se sjednica zatvara za javnost jer će na njoj biti saopšteni podaci koji predstavljaju službenu tajnu:

"Ako se na ovom odboru barata sa klasifikovanim podacima, onda ovaj odbor treba da bude zatvoren samo za članove koji u skladu sa članom 26 imaju pravo pristupa tim podacima."


Prije nego što je opozicija napustila parlament, raspravu su obilježile međusobne kvalifikacije članova odbora iz vlasti i opozicije, dobacivanja i oštar rječnik. Podsjetimo.

Policija je u izvještaju dostavljenom poslanicima navela da se Darko Šarić tretira kao jedan od glavnih organizatora krijumčarenja narkotika na Balkanu, da je novac stečen prodajom narkotika legalizovao u nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori, ali da i pored toga nije bilo osnova za primjenu mjera tajnog nadzora i njegovo hapšenje, a po procjeni tajne policije ne predstavlja smetnju za bezbjednost Crne Gore, zbog čega je Agencija za nacionalnu bezbjendnost dala saglasnost da se Šariću izdaju garancije da će dobiti crnogorsko državljanstvo.


Pročitajte i ovo:

Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Sud odlučuje o pritvoru u slučaju šverca kokainom
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
"Monitor": Prva banka mimo propisa izdala kredit Šarićevoj firmi
Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG