Dostupni linkovi

Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala


Hapšenje Dejana Šekularca u Pljevlju na osnovu srpske međunarodne poternice, foto: Savo Prelević
Hapšenje Dejana Šekularca u Pljevlju na osnovu srpske međunarodne poternice, foto: Savo Prelević
Usred krize i afere Šarić u Crnoj Gori je ponovo pokrenuto pitanje ugrožavanje njenog državnog suvereniteta i nacionalnog identiteta. Da li je zaista riječ o opasnosti iz Srbije ili se forsiranjem te teme pokušavaju prikriti krupni društveni problemi i kriminalizacija države?

Prijeti li Crnoj Gori opasnost iz Srbije ili od kriminala? Tako bi se pojednostavljeno mogla postaviti dilema nakon sve češće priče o ugroženosti crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Da srpski nacionalizam ne miruje ni četiri godine od crnogorske nezavisnosti tvrde oni koji su se u nedjelju okupili u Podgorici kako bi osudili posljednje izjave političkih i crkvenih prvaka u Beogradu ali i izjave crnogorskog predsjednika Vujanovica kojima, kako je saopšteno, favorizuje srpsku crkvu u Crnoj Gori, a njenog mitropolita Amfilohija amnestira od odgovornosti za negiranje crnogorske crkve i nacije.

Da li je nova, ovoga puta postrefrendumska nacionalna homogenizacija u Crnoj Gori opravdana ili se time pokušavaju potisnuti druge velike teme kao što su sve češći štrajkovi i krupne afere kao što je slučaj Šarić. Za istoričara prava Novaka Adžića to je zlurada zamjena teza.

"Zato što jeste činjenica da je crnogorski državni i nacionalni integritet na indirektan način napadnut određenim asimilatorskim izjavama od strane srpskih političkih zvaničnika koji pripadaju srpskoj političkoj eliti i od strane Srpske Pravoslavne Crkve i njenog prvosvještenika Irineja, a naročito njegovog guvernera za Crnu Goru Amfilohija Radovića", kaže Adžić.


Otvoriti pitanje odgovornosti

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, pak, ne vidi da bilo ko trenutno ugrožava Crnu Goru već se tim pitanjima manipuliše radi zaštite nečijih interesa i skretanja pažnje sa kriminalizacija države i društva.

"I umjesto da se otvori pitanje odgovornosti zašto je to kod nas tako, mi ponovo imamo jedan i prečesto rabljen scenario kreiranja straha i pokušaj skretanje pažnje od stvarnih problema zbog navodne državne i nacionalne ugroženosti. Korišćenje tih velikih tema svake nacionalne kulture za prikrivanje stvarnih problema, vodi ka situaciji u kojoj naša državnost i nacionalno biće bivaju ugroženi, ali ponavljam, ni od koga spolja, već upravo od onih najglasnijih samoproklamovanih lokalnih branioca tih interesa. I to je, na kraju krajeva i pokušaj da se svi oni postojeći potencijali za istinskim promjenama izgube u vještačkim pitanjima i podjelama", smatra Uljarević.

Predsjednik Udruženja nezavisnih književnika Milorad Popović, koji je bio učesnik skupa o zaštiti nacionalnog identiteta u Podgorici, kaže kako ne treba brkati pitanje identiteta kao pretpolitičko sa kriminalom i socijalnim i ekominskim problemima kao političkim pitanjima. Popović ocjenjuje da su na djelu višetruke manipilacije.

"I od strane onih koji vladaju da im to dnevno politički odgovara konjukturno, a sa druge strane, u Crnoj Gori se javlja jedno dežurno ministarstvo za moral i istinu i to je vrlo interesantno od nekih ljudi koji su sa Đukanovićem i sa vrhom DPS-a do prije sedam, osam godina bili u vrlo dobrim odnosima", kaže Popović.


Premijerove poruke kreirale javno mnjenje

Komentar smo potražili i od književnika iz Budve Dragana Radulovića koji je poznat po svojim britkim zapažanjima crnogorske društvene i političke stvarnosti.
Milo Đukanović.

"Bez kulture, nažalost, nema tu nikakvog identiteta jer teritorije nikada nijesu činjele identitet kao što identitet ne mogu da čine ni članstvo u Evropskoj uniji niti u NATO paktu. Ono što mene žalosti jeste činjenica da na tom pitanju utemeljenja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta niko, ustvari, nije radio, da li zbog toga što ih nije bilo volja ili zbog toga što nijesu sposobni, zaista ne želim da nagađam", kaže Radulović.

No kakve god bile procjene o tome da li Crnoj Gori opasnost prijeti više izvana ili iznutra, poruke koje stižu od premijera Đukanovića uvjek su bitno kreirale javno mnjenje. Koliko sinoć poručio je kako opasnost po crnogorsku nezavisnost nije prošla, jer dolazi i spolja i iznutra.

"Svako mora razumjeti da je Crna Gora nezavisna država, da ne prima naloge sa drugih adresa. Ako neko misli da se i dalje može denuncirati Crna Gora na međunarodnim adresama, kao što je to rađeno uoči referenduma - onda je to greška", rekao je Đukanović.
XS
SM
MD
LG