Dostupni linkovi

Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Iako je premijer Milo Đukanović nedavno ustvrdio da nema zakonskih prepreka da se odbjeglom Pljevljaku Darku Šariću daju garancije za prijem u crnogorsko državljanstvo naknadno je isplivala odluka Vlade iz 2008. godine kojom je premijer sam sebe demantovao.

Komentarišući činjenicu da je odbjegli Šarić, osumnjičen za šverc preko dvije tone kokaina iz Južne Amerike, dobio garancije crnogorskog MUP-a da će mu biti omogućen prijem u crnogorsko državljanstvo, kako bi zatražio otpust iz srpskog, uprkos tome što se u medijima njegovo ime uveliko dovodilo u vezu sa švercom kokaina, premijer Milo Đukanović je prije par dana u intervjuu Televiziji B92 izjavio da su se nadležni crnogorski organi samo držali slova zakona.

"U članu 8 Zakona o crnogorskom državljanstvu stoji kako se stiče državljanstvo prijemom i tamo se tačno kaže da je eliminatorni razlog za sticanje državljanstva pravosnažna sudska presuda kojom se to lice osuđuje na kaznu zatvora bezuslovno više od godinu dana. Pošto u tom trenutku Darko Šarić nema pravosnažnu sudsku presudu na period od više od godinu dana vi ćete, vjerovatno, naići na razumijevanje ljudi koji žele da se bespravno vodi pogrom, kroz tezu da je tačno da je pominjano ime Darka Šarića," rekao je on.

Đukanović u tom razgovoru nije spominjao član 26 crnogorskog Zakona o državljanstvu u kome, između ostalog, piše da će se zahtjev: "Odbiti ako postoje smetnje iz razloga bezbijednosti i odbrane Crne Gore".

Ponižavanje zdravog razuma


Čitavu priču još problematičnijom čini naknadno objavljena odluka Vlade iz 2008. koju je potpisao sam premijer, a u kojoj izričito stoji da smetnje iz razloga bezbijednosti za sticanje crnogorskog državljanstva postoje ako: "Lice pripada ili je pripadalo organizacijama i organizovanim kriminalnim grupama koje pripremaju ili izvršavaju krivična djela i na bilo koji drugi način pruža podršku ovim organizacijama ili grupama".

Smetnja je, kako je u toj odluci pojašnjeno i ako je podnosilac zahtjeva samo imao, ima ili održava vezu sa članovima organizovanih kriminalnih grupa ili licima za koja se sumnja da pripadaju takvim grupama.

Premijer Đukanović u pomenutom razgovoru čak je sugerisao da su crnogorski nadležni organi o Šariću znali više od srpskih istražitelja, zamjerajući Beogradu da je preuranjeno započeo akciju.

Tu tezu premijer nije elaborirao, ali je poznato da se u izvještaju domaće Agencije za nacionalnu bezbjednost, starom tri godine braća Darko i Duško Šarić pominju kao bezbjednosno interesantna lica u odjeljku organizovane kriminalne grupe, što definitivno otklanja mogućnost da nadležni u Crnoj Gori nijesu znali kome izlaze u susret.

Predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić kaže da su prema dostupnim informacijama okolnosti oko izdavanja garancija Darku Šariću jasne kao dan.

"To je očigledno smetnja oko koje nema nikakve dileme. To je ono što je drugačije interpretirao premijer, to je u njegovom maniru koji je prisutan godinama, već decenijama da u ovom crnogorskom društvu nikad nijedan organ nije napravio ništa suprotno zakonu, niti ima velikih problema u ovom društvu, da je sve u najboljem redu, institucije sve funkcionišu, ekonomija napreduje, tako da to nije nikakvo iznenađenje, jedino što je problem što je to ponižavanje zdravog razuma za sve ljude koji nešto znaju, znaju neke probleme i tako dalje,"
rekao je Marić.

Pročitajte i ovo:
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG